Douwe Visser: "We hebben ontzettend voorzichtig gedaan"

Voor de derde keer op rij is schipper Douwe Visser met Grou kampioen geworden in de SKS, maar het bleef tot het eind spannend. Dat vond Visser zelf ook. "Ik dacht de hele tijd: hoe komt het? Alleen maar rekenen."
Finish en reaksje SKS Snitser Mar
Grou begon aan de laatste race met een voorsprong van 3,1 punten op Heerenveen. De start van Visser en zijn bemanning was goed. "We kwamen als derde om de boventon. Ik dacht: dit ziet er goed uit. Maar het begon harder te waaien, en daar waren we niet klaar voor."
Heerenveen en Lemmer gingen Grou voorbij, en Visser moest ervoor zorgen dat het verschil niet groter dan drie skûtsjes werd. "Ze zaten vlakbij. Er zat nog één tussen Heerenveen en ons. Drachten kwam dichtbij. Toen waren het er bijna twee."
We hadden niet de macht die we woensdag en donderdag wel hadden.
Douwe Visser fan Grou
Dat Grou het nu zo zwaar had, kwam doordat ze niet klaar waren voor de harde wind. "Het was zo ontzettend spannend", zegt Visser. "We hadden ook niet de macht die we woensdag en donderdag wel hadden. Dan heb je het minder in de hand. Daar heb ik een hekel aan."

Een groot gevaar

De Grousters moesten koste wat het kost geen protest aan de broek krijgen. "Dat was het grote gevaar. Daarom hebben we zo ontzettend voorzichtig gevaren. In het eerste kruisrak dachten we bijvoorbeeld dat we wel voor de Súdwesthoeke langs konden, maar dat hebben we niet gedaan. Dan kom je hier dus uit."

Dubbele gevoelens bij Sytze Brouwer

Sytze Brouwer werd met Heerenveen voor de derde keer op rij tweede achter Grou in het klassement. Dat zorgt voor dubbele gevoelens bij Brouwer. "We hebben goed gezeild. Constanter dan vorig jaar, en dat wilden we ook. Het was een prima kampioenschap."
Met de tweede plek is hij niet tevreden. "Tweede is niets. De eerste keer is het leuk, maar daarna wil je gewoon winnen."
FINALE SKS 2019 - FIDEO 5
Heerenveen heeft het nog wel geprobeerd. "Zo zijn wij. Dat vinden we mooi, aanvallend zeilen." Uiteindelijk is het dus niet gelukt om Grou in de luren te leggen, maar het was wel een mooie wedstrijd, zegt Brouwer. "Het was een geweldige strijd, tot het laatst aan toe, met Lemmer en Grou. Dat willen we graag zien, dat willen de mensen graag zien. Ik denk dat we reclame hebben gemaakt voor het skûtsjezeilen.
Kijk hier naar de wedstrijd bij Sneek: