Topfavoriet Grou voor derde keer op rij kampioen SKS

Het skûtsje van Grou is voor de derde keer op rij kampioen geworden van de SKS. In de slotwedstrijd op de Snitser Mar kwam Grou as achtste over de finish, en dat was genoeg om het klassement te winnen.
Finish en reaksje SKS Snitser Mar
Grou zeilde geen goede wedstrijd. Maar omdat de Grousters in de buurt bleven van Lemmer en Heerenveen, en omdat de voorsprong in het klassement groot genoeg was, kon schipper Douwe Visser na afloop een overwinningsfeestje vieren.
Earnewâld kwam als eerste over de finish op de Snitser Mar, maar dat skûtsje kwam bij de bovenste ton in een situatie terecht met d'Halve Maen. Earnewâld zeilde over stuurboord en had dus geen voorrang. Het werd een aanvaring. D'Halve Maan protesteerde.
FINALE SKS 2019 - FIDEO 2
Earnewâld heeft het protest verloren. Dat betekent dat Akkrum de dagwinnaar geworden is bij Sneek. D'Halve Maan is tweede geworden, en Joure werd derde. Earnewâld krijgt 14 punten.

Valse start

De eerste start was massaal vals. "Dat is begrijpelijk", zegt verslaggever Freark Wijma. "Het is de finale. En de start is heel bepalend." Voor Sneek was de start start dramatisch. Dat skûtsje moest de strijd verlaten na een aanvaring met Grou. Het helmhout van de Sneker Pan heeft dat net overleefd.
Op de beelden van de start is het niet heel duidelijk te zien, de aanvaring was achter de andere schepen.
FINALE SKS 2019 - FIDEO 1
Volgens schipper Jappie Visser van Sneek was het z'n eigen schuld. "We zagen van tevoren al dat we te vroeg waren. Toen wilde we ons zo snel mogelijk uit de voeten maken en daardoor hinderden we Grou bij de start."
"Ik zei: 'Ga er maar achterlangs, dan kunnen jullie verder varen', maar dat lukte net niet, en toen raakte hij net met de opsteker ons helmhout. Foute boel."
Voor Sneek is het een seizoen van alles net niet. "Dat geeft niets", zegt Visser. "Hier lering uit trekken en volgend jaar er weer staan."
Jappie Visser na de start
De dertien skûtsjes die overbleven zeilden in de eerste rakken dicht bij elkaar. Bij de onderste ton kwam Grou daardoor in de problemen.
Het skûtsje van de Súdwesthoeke had voorrang en zeilde Grou helemaal weg. Bijna de gehele vloot vloog eroverheen.
FINALE SKS 2019 - FIDEO 3
Het had Grou het kampioenschap kunnen kosten. Maar doordat Heerenveen en Lemmer slecht uit de start waren gekomen, kwam Grou nu bij de directe concurrenten in de buurt, in de achterhoede van de vloot. Dat was in het voordeel van Grou.
Ton na ton was de tussenstand anders. Grou, Heerenveen en Lemmer hielden elkaar in de tang. Voor Heerenveen werd het steeds lastiger om er drie schepen tussen te krijgen. Dat hadden ze nodig om kampioen te worden.
Toen Grou in een keer Heerenveen en Lemmer voorbij zeilde, was de wedstrijd voorbij.
FINALE SKS 2019 - FIDEO 4
Heerenveen heeft er opnieuw alles aan gedaan om Grou te verslaan, maar het is niet gelukt. Voor het derde jaar op rij eindigt Heerenveen achter Grou. Schipper Sytze Brouwer baalt, maar zegt ook: "Dit was reclame voor het skûtsjesilen."
FINALE SKS 2019 - FIDEO 5
Akkrum werd dus eerste, na een bizar kampioenschap. Schipper Pieter Meeter liep voorafgaand aan de wedstrijd bij Langweer in tien minuten 28 punten op.

Uitslag bij Sneek

1 Akkrum
2 Halve Maan
3 Joure
4 Huzum
5 De Súdwesthoeke
6 Heerenveen
7 Grou
8 Lemmer
9 Drachten
10 Leeuwarden
11 Woudsend
12 Langweer
14 Earnewâld
DNS Sneek
In het klassement eindigt Heerenveen als tweede. Lemmer is derde geworden.

Eindklassement SKS

SKÛTSJE NA AFTREK
1 Grou 36,7
2 Heerenveen 38,8
3 Lemmer 43,7
4 Akkrum 45,8
5 Huzum 52
6 Earnewâld 59
7 Halve Maan 61
8 Leeuwarden 74
9 Joure 77
10 Drachten 86,9
11 De Súdwesthoeke 87
12 Sneek 93
13 Woudsend 103
14 Langweer 124
Kijk hier naar het wedstrijdverslag van Freark Wijma.