Negende editie van metalfestival Into the Grave van gaat start

Metalfestival Into The Grave opent vrijdagmiddag om 15.00 uur weer zijn poorten. Drie dagen lang wordt het Oldehoofsterkerkhof omgebouwd tot festivalterrein. Het is de eerste keer in het negenjarig bestaan dat het festival drie dagen duurt.
© Omrop Fryslân
Ook donderdagavond werd er nog druk gewerkt aan bijvoorbeeld het geluid, de catering en de schermen bij het hoofdpodium. De persoon die dat allemaal moet overzien, is Marieke Peters, hoofd productie van het festival. "Ik kijk om me heen en ik denk: het ziet er inderdaad uit zoals het terrein eruit moet zien de avond voordat het festival opengaat. Dus dat gaat helemaal goed komen", vertelt ze.
Into the Grave wordt gehouden op het Oldehoofsterkerkhof, middenin Leeuwarden. Dat is wel een uitdaging, volgens Peters. "Je loopt wel tegen andere dingen aan dan wanneer je het houdt in een weiland. Wij hebben natuurlijk een beperkte ruimte. Maar die uitdaging vinden we ook wel weer leuk."
Into the Grave © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Peters vindt het bijzonder dat een festival als Into the Grave gewoon op het Oldehoofsterkerkhof kan worden georganiseerd. "Ik vind het zo tof om te zien dat een gemeente akkoord gaat met zo'n locatie voor zo'n festival."
Er is echter veel discussie geweest over de komst van het festival naar de Leeuwarder binnenstad. Maar volgens Peter gebeurt er veel in samenspraak met omwonenden en kunnen zaken als overlast goed worden besproken. "Je hebt altijd wel iets van mensen die iets zeggen of vinden, maar daar moet je samen uit zien te komen."
Marieke Peters over de voorbereidingen op het festival