Bemanningslid Grou Anne Tjerkstra (73): "Ik ben nog zo fanatiek als het maar kan"

Hij is misschien wel het oudste bemanningslid van de SKS-vloot: Anne Tjerkstra. Al jaren zeilt de 73-jarige man bij Grou en hij denkt nog niet aan stoppen.
© Omrop Fryslân
"Ik voel me niet oud. Ik heb geen hoogtevrees en ik ben nog zo fanatiek als het maar kan", zegt Tjerkstra tegen verslaggever Geartsje de Vries. "Ik zeg altijd maar: skûtsjesilen is niet aan leeftijd gebonden."
Verslaggever Geartsje de Vries met Anne Tjerkstra
Tjerkstra is al zo'n zestig jaar betrokken bij het skûtsjesilen. Hij is schipper geweest Langweer en Joure. Nu hij bemanningslid is van Grou, heet hij een vrije rol aan boord. "Ik zit rondom de mast en adviseer een beetje", vertelt hij.
Zijn meest indrukwekkende rol is als hij de mast in moet. "Dat doe ik als er iets aan de stroppen moet gebeuren. Van tevoren doe ik dat ook, daarom weet ik precies hoe die knopen liggen."
Zo ziet het eruit als Tjerkstra de mast in gaat. Dit was woensdag bij de wedstrijd in Terherne:
Anne Tjerkstra
Op het water ben je tegenstander en na afloop kun je een biertje drinken.
Anne Tjerkstra
Tjerkstra denkt er eigenlijk niet eens over na of hij ermee stopt. Daarvoor vindt hij het zeilen veel te mooi. "De hele familie, alle kennissen en bemanningen van de andere schepen, die zie je dan weer bij het skûtsjesilen. Dat geeft een gevoel van dat je erbij hoort en dat het een grote liefhebberij is. Op het water ben je tegenstander en na afloop kun je een biertje drinken."
Twee jaar geleden heeft programma Fol Fjoer een portret over Anne Tjerkstra gemaakt. Dat is hier terug te zien.