Ludieke maispoppen by De Tike tonen gedichten

In een maisveld bij De Tike zijn vanaf donderdag negen etagepoppen te zien die ieder een maiskolf vasthouden met daarop een gedicht. Het gaat om een project van de voormalige gemeentedichter van Smallingerland, Andries de Jong. Het moet ervoor zorgen dat poëzie meer begint te leven in de gemeente. Het poëzieproject wordt mogelijk gemaakt met steun van de gemeente en ondernemers. Het is de bedoeling dat het elk jaar terugkeert.
Ien fan de maismantsjes yn De Tike © Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
Alle negen poppen hebben een grote maiskolf van 2,5 meter bij zich. Daarop staat een gedicht. Tot de oogst blijven de poppen met hun 'maismissie' staan.

Poëzie op onverwachte plekken

De maispoppen zijn donderdag gepresenteerd door Andries de Jong en wethouder Piet de Ruiter van Smallingerland. De Jong was van 2017 tot 2019 gemeentedichter. Hij ziet het als zijn opdracht poëzie zichtbaarder te maken in de gemeente. Dat deed hij al eens eerder op onverwachte locaties, zoals bij het zwembad van Drachten, onder een brug en bij voetbalclub VV Drachten.
Volgens De Jong maakt het dorp De Tike op dit moment slechte tijden door, nu de basisschool gaat sluiten. Hij zou dan ook graag willen dat zijn project weer wat meer vreugde in het dorp brengt.
Andries de Jong lit ien fan syn ferskes hearre en fertelt oer it projekt