Grou wint veldslag bij Lemmer, Huzum torpedeert rondvaartboten

Grou heeft het skûtsjesilen bij Lemmer gewonnen. Lemmer werd derde, en is nu koploper in het klassement. De verschillen zijn minimaal. "Dat is mooi voor het publiek, maar ik had liever 20 punten voor gestaan", zegt schipper Douwe Visser van Grou.
SKS De Lemmer IEN - 3
De top drie staat heel dicht bij elkaar. Lemmer noteert 27,7 punten, Heerenveen 27,8 en Grou 28,8. De Grousters staan dus niet bovenaan in het klassement. "Dan hadden we in de andere wedstrijden maar beter moeten zeilen", zegt Visser.
Het skûtsje van Earnewâld werd tweede, Lemmer derde en Heerenveen vierde.

Averij bij Huzum

Er stond een stevige wind in de baai van Lemmer. En de baan was niet breed. Dat zorgde voor problemen. De skûtsjes die over bakboord zeilden, moesten de stuurboordschepen bij de wal ruimte geven. Sneek draaide te laat, en voer tegen het helmhout van Huzum aan.
De skûtsjes van Huzum en de Súdwesthoeke konden de rondvaartboten met moeite ontwijken.
SKS De Lemmer IEN - 1
"Gelukkig lagen er geen bootjes, anders was het helemaal mis gegaan", zei verslaggever Sippy Tichelaar. Ze zat in een bootje en zag het gebeuren. "Ze geven elkaar geen meter toe en dan kom je soms in situaties waar je niet meer uit kan komen."
Even later streek het skûtsje van Huzum de zeilen. Het helmhout was stuk. Schipper Johannes Meeter was bang dat het helemaal af zou breken.
Het protest dat Huzum tegen Sneek indiende, is toegekend. Sneek krijgt 14 strafpunten. Huzum krijgt het gemiddelde aantal punten uit de andere wedstrijden, omdat ze buiten de eigen schuld om niet konden finishen.

Strijd tussen Heerenveen en Lemmer

Het skûtsje van Grou zeilde vooraan, en bleef uit de problemen. Net als Earnewâld. Dat skûtsje zeilde soeverein op de tweede plaats.
Daarachter was het spannender. Heerenveen en Lemmer streden om plaats drie. Slag na slag viel Heerenveen aan, en slag na slag verdedigde Lemmer.
Pas op de finish werd de strijd beklonken. Heerenveen kon de laatste onderton beter onderhalen, maar het was niet genoeg om Lemmer voorbij te komen.
Het gevecht om de zesde plek was ook heftig. Akkrum werd vijfde, maar de drie skûtsjes die daarna over de finish kwamen, deden dat vrijwel tegelijkertijd.
SKS De Lemmer IEN - 2

Uitslag bij Lemmer

1 Grou
2 Earnewâld
3 Lemmer
4 Heerenveen
5 Akkrum
6 Halve Maan
7 Leeuwarden
8 Woudsend
9 Drachten
10 De Súdwesthoeke
11 Joure
12 Langweer
14 Sneek
DNF Huzum
Het is spannend in de top van het klassement.

Klassement na Lemmer

NA AFTREK SLECHTSTE WEDSTRIJD
1 Lemmer 27,7 14
2 Heerenveen 27,8 9
3 Grou 28,8 14
4 Huzum 38,9 14
5 Earnewâld 39 14
6 Akkrum 41,9 14
7 Halve Maan 52 11
8 Leeuwarden 60 12
9 Joure 62 13
10 Sneek 67 14
11 Drachten 74,9 14
12 Woudsend 78 14
13 Súdwesthoeke 79 14
14 Langweer 97 14
Kijk hieronder naar het wedstrijdverslag van Freark Wijma.