Sneek is klaar voor Hardzeildag; vele vrijwilligers aan het werk

Hoogtepunt van de Sneekweek is de Hardzeildag op deze woensdag. vele vrijwilligers zijn aan het werk. Een daarvan is Theo Otter, hij verzorgt de catering bij de Starttoren op het Starteiland.
© Omrop Fryslân, René Koster
"Er zijn wel zo'n 80 vrijwilligers en die moeten ook eten. Het is veel geregel, ik begin om zeven uur 's ochtends tot zeven uur 's avonds. Arbotechnisch is het onverantwoord", lacht Theo Otter. Vanwege een sterfgeval in de organisatie is hij pas gevraagd om het werk over te nemen.
"Ben Overkamp deed dit werk hier bij de toren al een jaar of vijf, zes. Hij is plotseling overleden en toen was iemand nodig. En ik ben net met pensioen, dus heb wel tijd."
Het sterfgeval had veel impact op de organisatie. "Toen de Sneekweek zaterdag begon, hebben we erbij stilgestaan. Ik zei, we kunnen niet zomaar beginnen, dus we hebben eerst even gepraat. Dat was best emotioneel. Maar de tocht moet ook weer beginnen, de zon gaat altijd weer op."
René Koster praat met Theo Otter bij de Starttoren
© Omrop Fryslân, René Koster
Naast het zeilen komen ook veel mensen op de activiteiten van de Sneekweek af. "Het gaat om de wedstrijden en het feest eromheen. Zo'n tachtig procent staat met de rug naar het meer, en de rest is geïnteresseerd in de wedstrijden. Voor veel mensen is het ook een reünie."
Publyk op it Starteilân © Omrop Fryslân, Jitze de Vries
Een andere vrijwilliger is Wouter Huisman, hij zit op een van de vijf rescueboten met 50 PK. Ze houden alle boten in de gaten en kunnen snel ter plaatse zijn als er iets aan de hand is. "We houden zicht op het water, er zijn 700 boten op het water en er kan zomaar iets zijn. Een kapotte stag of iemand slaat om. Bij een vlaag wind kunnen zomaar meerdere boten omslaan. We moeten goed kijken, alert zijn op afwijkend gedrag."
René Koster praat met Wouter Huisman
© Omrop Fryslân, René Koster
Naast verstand van zeilen moet hij ook wat van EHBO weten. "Maar wat je op een cursus in een leslokaal leert, is wel wat lastiger om dat in een rubberboot toe te passen." Twee dagen geleden moesten ze meer dan 25 keer in actie komen.
© Omrop Fryslân, René Koster