Verdeeldheid over verkoop en gebruik lachgas tijdens de Sneekweek

Lachgas mag niet op straat worden verkocht, maar de straten van Sneek liggen wel vol met lege ballonnen. Het veelvuldige gebruik van lachgas zorgt voor verdeeldheid in horeca, beveiliging en de gemeente.
Lachgasgebrûk Snitswike
Die verdeeldheid komt doordat een aantal horecagelegenheden lachgas alleen binnen mogen verkopen en de jongeren onderling ook ballonnen aan elkaar verkopen. Beveiligers zien vooral gevaren in het gebruik van lachgas op drukke pleinen. De gemeente kan daar niet veel aan doen.
"Mensen kunnen bewusteloos raken. Gisteren hadden we nog zo'n geval. Ze worden onder de voet gelopen en we zien ze niet liggen op de grond."
Johan Peperkamp van BS Beveiliging
"Er lopen hier zoveel mensen rond. Je kunt gewoon niet alles in de gaten houden", vertelt Johan Peperkamp van BS Beveiliging. Hij is voor een verbod op lachgas, want het zorgt voor veel ellende. "Mensen kunnen bewusteloos raken. Gisteren hadden we nog zo'n geval. Ze worden onder de voet gelopen en we zien ze niet als ze op de grond liggen."
Johan Peperkamp van de beveiliging over hoe zij omgaan met lachgas
© Omrop Fryslân
In tegenstelling tot wat de beveiligers zien, valt het aantal meldingen over drank- en drugsgebruik bij de huisartsenpost en het Antonius Ziekenhuis in Sneek mee. Tot nu toe is één persoon binnengebracht die lachgas had gebruikt. Of het hier een combinatie met alcohol betrof en hoeveel lachgas de patiënt in kwestie had gebruikt, is onduidelijk.
Wouter van Dort is een van de ondernemers die lachgas verkoopt. "Wij zagen een gat in de markt", vertelt hij. "Op een zaterdagavond hebben we minimaal duizend klanten." Van Dort is op de hoogte van de zorgen die het lachgasgebruik baart, maar ziet dat zelf anders. "Ik denk dat hetzelfde geldt voor alcohol. Als je er te veel van gebruikt, is het niet goed voor je lichaam. Neem je alles met mate, dan kan het geen blijvende schade of problemen geven."
Ondernemer Wouter van Dort over de verkoop van lachgas
Ballon mei gniisgas wurdt ferkocht yn kafee Mango © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Niet alle ondernemers zijn blij met de verkoop van de lachgasballonnen. Zo ziet horeca-ondernemers Rick van der Zee vooral de gevaren van het gebruik bij jongeren. "Bij mij in de tent wordt het niet gebruikt. Ik ben er zelf zwaar op tegen. Het kan gewoon niet goed zijn dat mensen zuurstof aan hun hersenen onttrekken."
Van der Zee ziet ook dat de jongeren lachgas onderling verkopen. "Ik zie mensen lopen met rugzakken met cilinders met lachgas erin. En er lopen hier genoeg mensen rond met tien ballonnen in de hand voor de handel."
Ondernemer Rick van der Zee over hoe hij denkt over een lachgasverbod
© Omrop Fryslân
Op een steiger aan de rand van de binnenstad van Sneek zit een groepje met een fles lachgas. "Daar kunnen we ongeveer tweehonderd ballonnetjes mee vullen", vertelt een van hen. In de stad kost een ballonnetje al snel 2,50 tot 3 euro en dat vinden ze te duur. "We hebben de fles al bijna leeg". Wel zijn de jongeren op de hoogte van de gevolgen van het lachgasgebruik.
Jongeren omschrijven hoe lachgas voelt en de gevolgen van het gebruik
© Omrop Fryslân
Niet alle jongeren zijn gek op de ballonnen. "Ik vind het echt verschrikkelijk. Het is algemeen bekend dat het slecht voor je is en dat je even geen zuurstof in je hersenen krijgt", vertelt een jongen op straat. Hij heeft nog nooit een ballon gehad, maar komt er even later met eentje terug om het te proberen.
Hoe ervaart een jongen zijn eerste lachgaservaring?
"Het voegt niks toe", zegt hij. "Het was het echt niet waard."