Heerenveen pakt koppositie na doldwaze wedstrijd bij Woudsend

Rode protestvlaggen domineerden het skûtsjesilen bij Woudsend. Eén schip had nergens last van. Heerenveen kon vrij zeilen, en pakte zo de tweede overwinning van het jaar. En de koppositie in het klassement.
SKS Finish Wâldsein
Heerenveen was als eerste om de bovenste ton, en gaf de wedstrijd niet meer uit handen. Schipper Sytze Brouwer heeft een prachtige wedstrijd gezeild. "Ja, geweldig! Vanuit de start liep het fantastisch."
"Als je voorop ligt, dan heb je een voordeel. De anderen zijn met elkaar in de strijd, en je kunt zelf de kortste weg kiezen."
Heerenveen is nu koploper in het klassement. "Dat is mooi voor nu, maar we hebben nog drie wedstrijden te gaan. We moeten er steeds goed bij zitten, als we kampioen willen worden."

Rode en groene vlaggen

Achter Heerenveen was het een slagveld, met veel rode vlaggen. Voor de volgers was het bijna niet bij te houden. Grou, Akkrum, Earnewâld, Drachten, Joure, Leeuwarden, Langweer en de Súdwesthoeke hadden allemaal een protestvlag in het want.
Volgens analist Eelke Dijkstra is dat een nieuwe tendens bij de SKS. "Ze zeilen veel meer op de regels. Dat zien we al vanaf de eerste dag van het kampioenschap."
Bij de onderste ton kwamen Drachten en de Súdwesthoeke tegen elkaar aan. Beide schippers trokken de protestvlag, en beide kregen ze 14 punten.
Protestsitewaasje by de leechste tonne
Grou zeilde met een groene vlag in het want. Dat is een schuldbekendtenis. Daarmee gaf schipper Douwe Visser aan dat hij verkeerd zat, in een loefduel met Joure. Hij krijgt drie extra punten.

Massaal vals

De eerste start was massaal vals, maar de tweede keer waren de meesten wel goed weg. Alleen Huzum moest opnieuw, omdat ze te vroeg waren. Na een inhaalrace finishte Huzum uiteindelijk als achtste.
De Halve Maan finishte als tweede, en Leeuwarden als derde. Het is de eerste keer dit kampioenschap dat Leeuwarden een podiumplaats zeilt.

Protesten

De jury moest zich over meerdere protesten buigen. De finishfolgorde was dus niet de officiële uitslag. Als Leeuwarden een protest tegen had gekregen, was niet Heerenveen maar Lemmer koploper geweest in het kampioenschap.
Leeuwarden kwam over stuurboord het skûtsje fan Joure tegen. Joure heeft het protest niet doorgezet.
SKS Wâldsein - protestsitewaasje tusken De Jouwer en Ljouwert
Het skûtsje van Langweer heeft twee protesten ingediend. Het eerste protest was tegen Huzum. Dat skûtsje startte vals, en moest opnieuw over de startlijn. Daarbij bleven de Huzumers niet vrij van Langweer.
Op de beelden van de start is te zien hoe de fok van Langweer klappert bij het wijken voor Huzum.
Protestsitewaasje by de start
Lanweer protesteerde ook tegen Sneek, vanwege een bakboord-stuurboordsituatie. Dat protest is ook toegekend. Daardoor werd Langweer tiende in het dagklassement. Het is de beste uitslag van dit kampioenschap voor Langweer.

Uitslag bij Woudsend

1 Heerenveen
2 Halve Maan
3 Leeuwarden
4 Lemmer
5 Grou (+3)
6 Earnewâld
7 Akkrum
8 Joure
9 Woudsend
10 Langweer
14 Drachten
14 Huzum
14 Sneek
14 De Súdwesthoeke
IN het klassement is het verschil tussen de nummers één en twee nu minder dan een punt. Lemmer zit Heerenveen op de hielen.

Klassement na Woudsend

NA AFTREK SLECHTSTE WEDSTRIJD
1 Hearrenfean 23.8 9
2 De Lemmer 24.7 14
3 Grou 27.9 14
4 Huzum 33 14
5 Akkrum 36,9 14
6 Earnewâld 37 14
7 Heale Moanne 46 11
8 De Jouwer 51 13
9 Ljouwert 53 12
10 Snits 53 14
11 Drachten 65.9 14
12 Wâldsein 67 14
13 De Súdwesthoeke 69 14
14 Langwar 85 14
Kijk hieronder naar het wedstrijdverslag van Freark Wijma.