Nog steeds geen duidelijkheid over verkoop glastuinbouwbedrijf Hartman

Er is nog steeds geen duidelijkheid over een mogelijke verkoop van het glastuinbouwbedrijf Hartman in Sexbierum. Vrijdag werd bekendgemaakt dat de Belgische eigenaar Fruit Farm Group af wil van het bedrijf omdat ze dringend geld nodig hebben. Verslaggever Gerrit de Boer heeft zich al een tijd verdiept in de problemen bij Hartman en voor hem kwam het nieuws dus niet als verrassing.
It bedriuw Hartman yn Seisbierrum © Omrop Fryslân, René Koster
"Hartman was een bedrijf dat het altijd wel goed deed onder de vorige eigenaar Willem Hartman. Makkelijk was het niet, maar er werd wel winst gemaakt", vertelt de Boer. Maar toen het bedrijf overgenomen werd, ging het snel minder. "Met managers die geen verstand van zaken hebben, werd het in het bedrijf een chaos. En als je dan een miljoenenverlies schrijft, dan is er iets goed mis."

Geen verrassing

Er werd eigenlijk ook al gespeculeerd over verkoop vanaf het moment dat de Fruit Farm Group het Friese bedrijf met 110 werknemers overnam, vertelt de Boer. "Die verhalen waren er altijd. Het ging aan vanaf het begin niet goed. Toen werd er gezegd: zou het kunnen zijn dat ze het gelijk willen verkopen?"
Gerrit de Boer over de verkoop van Hartman
Na een grote reorganisatie onder leiding van een crisismanager gaat het nu weer een stuk beter met het bedrijf. Volgens het Financiële Dagblad gaat het inmiddels weer zo goed dat het mogelijk weer interessant is voor eventuele kopers.
"Als de reorganisatie zo als die nu ingezet is door kan gaan en als er extra geld komt, dan kan het alleen maar voordelig zijn", denkt de Boer. "Waar je niet aan wil denken is dat er weer een partij komt die net als de Fruit Farm Group het wiel opnieuw uit wil vinden en managers inzet. Dan is het niet gunstig. Maar er wordt van uit gegaan dat dit niet aan de orde is."