Steenstra en zijn maten staan er weer gewoon: "Niets anders gedaan"

Na het gevoelige verlies in de finale van de PC stonden ze er zondag gewoon weer: Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra wonnen in Witmarsum hun elfde vrijeformatiepartij van het jaar. En die PC dan? "We kaatsen gewoon door", was het nuchtere verhaal van Tjisse Steenstra na de finale in Witmarsum.
Reaksje keatsen Wytmarsum1
Want naast de PC heeft Steenstra gewoon weer een topseizoen met zijn maten. "Alleen die PC ontbreekt", zegt hij. "Maar verder is alles top. Wat wil je nog meer?" Die PC heeft ook niet meer 'nagedreund', volgens Steenstra. "We hebben deze week niets anders gedaan als anders. Je wint en je verliest. Bergsma en z'n partuur kaatste gewoon veel beter op de PC. Dan heb ik er wel vrede mee."
PC komt noch wol. Earder hâld ik net op.
Tjisse Steenstra
Vrede ermee? Het klinkt vreemd uit de mond van de beste kaatser van de laatste jaren, die ongeveer alles wint, behalve dan de belangrijkste wedstrijd van het jaar. "Maar het is echt zo. In die finale liep het niet. Dan ga je eraf." Dat het een 'dingetje' wordt, die PC, voelt Steenstra niet zo. "Ik zit er niet zo mee. Ik weet wat ik kan. In de finale komt het er de laatste twee jaar niet uit. Maar dat komt nog wel. Eerder stop ik niet."

Moeilijke dag

Dan naar zondag: winst dus voor Van der Bos, Triemstra en Steenstra, maar eenvoudig ging het niet. "We hebben een moeilijke dag gehad. Zwaar gekaatst, niet even een pot die gemakkelijker ging." Steenstra was kapot na de winst in de finale. "Het is warm en daardoor zweet je ook ontzettend. Wel lekker, maar je wordt er wel moe van."
© Henk Bootsma
Elf partijen gewonnen: het is nu al een topseizoen voor Steenstra, die bovendien aan kop gaat in het puntenklassement, met een paar punten meer dan zijn vrijeformatiematen. En hij heeft nog iets om naar uit te kijken. Zo komt de partij in Bitgum nog. "Dat is mijn partijtje wel een beetje. Daar heb ik ontzettend veel zin in."

"Kaatsen, of niet dan?!"

Maar er komt nu eerst een weekend waarin geen hoofdklassepartij op het programma staat. "Wat mij betreft hadden we gewoon kunnen kaatsen", zegt Steenstra. "Want nu trainen we wel een beetje, maar dat is toch anders." Is een weekend rust niet even fijn? "Misschien wel, maar van mij mag het kaatsseizoen helemaal worden volgepland. Kaatsen, of niet dan?!"