Johnny Jansen over seizoensstart: "Ik krijg vast wat foto's van de ranglijst"

"Ik ben superblij en supertrots", was de eerste reactie van trainer Johnny Jansen, die zondag met SC Heerenveen geweldig aan het nieuwe seizoen begon. Op bezoek bij Heracles Almelo wonnen de Friezen met 4-0. "Dit is een geweldig gevoel."
Johnny Jansen oer de wedstriid tsjin Heracles
Jansen maakt dit seizoen zijn 'echte' debuut als hoofdtrainer in het betaalde voetbal. Nadat Jan Olde Riekerink vorig seizoen werd ontslagen, was Jansen al vijf wedstrijden eindverantwoordelijke. Zijn ploeg stond zondag al na een halfuur met 3-0 voor in Almelo. Ibrahim Dresevic opende de score met een vrije trap. "Het valt natuurlijk geweldig onze kant op", vertelt Jansen daarover. "Normaal gesproken heeft een keeper zo'n bal, maar we weten dat Ibrahim zo'n 'zwabberbal' kan trappen."
Jordy Bruijn zorgde daarna voor de 0-2 en Mitchell van Bergen maakte in de 28e minuut de derde Friese treffer, na opzichtig schutteren van de Heracles-defensie. Dat dwong Heerenveen ook af, vindt Jansen. "Zij kunnen heel aardig voetballen en risico's nemen", seit Jansen. "En wij loeren juist daarop, om die ballen te onderscheppen. Dat hebben we goed gedaan."
Ik denk dat ik wel wat foto's krijg van de ranglijst.
Johnny Jansen
Door de dikke overwinning gaat Heerenveen aan kop in de eredivisie. "Ik denk dat ik wel wat foto's krijg van de ranglijst", lacht Jansen. "Het is hartstikke mooi. Ik ben ook heel blij, maar we moeten met beide beentjes op de grond blijven en knokken voor goede resultaten."
Jansen liet na rust Chidera Ejuke, Hamdi Akujobi en Arjen van der Heide invallen. Die laatste twee zijn jeugdspelers. "Het is hartstikke gaaf dat je je eigen opgeleide spelers daar neer kunt zetten", zegt Jansen.

Droom die uitkomt

Van der Heide, een van die twee jeugdspelers, was zelf ook uitgelaten. "Dit is een droom die uitkomt natuurlijk. Dit is heel mooi."
Reaksje nei de wedstriid tsjin Heracles (2)
Een jaar geleden zat de 17-jarige Van der Heide ook al dicht bij de eerste selectie, maar er is nu een groot verschil, legt hij uit. "Ik heb nu voor het eerst de hele voorbereiding meegedaan. En ik ben nu helemaal fit, dat was in het verleden soms nog wel een probleem. En ik heb mijn best gedaan op de training, dat wordt nu beloond."
Ik kom zelf altijd op het fietsje naar de training, want ik heb nog geen rijbewijs.
Arjen van der Heide
Van der Heide komt uit Heerenveen, hij is daar geboren en getogen. "Mijn ouders wonen daar ook nog. Ik kom zelf altijd op het fietsje naar de training, want ik heb nog geen rijbewijs."

Debuut Botman

Een van de nieuwe spelers die in de basis stonden bij Heerenveen, was Sven Botman, een verdediger die wordt gehuurd van Ajax. Hij was optimistisch, maar zo'n dikke overwinning had hij niet verwacht. "Iedereen dacht van tevoren dat het een gelijkwaardige strijd zou zijn, maar het liep anders", zegt hij. "We waren gewoon de betere partij in de eerste helft. Als verdediger is het ook lekker dat we 'de nul' houden, dat geeft voldoening."
Reaksje nei de wedstriid tsjin Heracles (1)
Voor Botman is het de eerste keer dat hij in de eredivisie speelt. Met Jong Ajax speelde hij het afgelopen seizoen in de eerste divisie. "Ik heb nooit geroken aan de eredivisie, maar nu is het moment daar. Ik heb er erg van genoten, het was een mooie ervaring", zegt hij met een glimlach.

Ejuke valt in met goal

Heerenveen kreeg vrijdag ook al goed nieuws: Chedera Ejuke, bijnaam 'Chidi', kreeg toen te horen dat hij mocht spelen. Zijn werkvergunning was eindelijk klaar. Ejuke speelde vorig seizoen voor Vålerenga in Noorwegen, maar de werkvergunning ging via Zweden. "Toen ik had getekend bij Heerenveen, moest ik terug om dat nog te regelen", vertelt Ejuke na de wedstrijd tegen Heracles.
Reaksje Ejuke
"Het heeft allemaal lang geduurd, maar nu ben ik er en dat is het belangrijkste. Hopelijk beleven we een geweldig seizoen." Het begin was in ieder geval goed: Ejuke viel halverwege de tweede helft in en maakte in blessuretijd ook nog een doelpunt. "Om te scoren in mijn debuut geeft een geweldig gevoel."
Een groot deel van zijn familie woont nog in zijn thuisland Nigeria. "Als ze deze wedstrijd zagen, zouden ze onder de indruk zijn en blij zijn voor mij en voor de club." Ejukes vriendin woont in Noorwegen. "Hopelijk komt ze snel op bezoek."