Akkrum neemt revanche met winst op IJsselmeer, straffen voor Grou en Lemmer

Akkrum is zaterdag de winnaar geworden van het skûtsjesilen op het IJsselmeer bij Stavoren. Na een spannende strijd met d'Heale Moanne was Akkrum aan het eind van de wedstrijd het sterkst. Schipper Pieter Meeter nam zo revanche voor eerder deze week, toen Akkrum twee protesten verloor. "Ik sta aan de ene kant te juichen en aan de andere kant ben ik erg teleurgesteld."
© Martin de Jong
Op het IJsselmeer was het bij iedere boeironding een felle strijd tussen de skûtsjes. Om de eerste plaats was de eerste slag voor d'Heale Moanne, die vlak voor Akkrum als eerste om de ton zeilde. Samen zeilden Klaas Westerdijk en Pieter Meeter daarna bij de rest van het veld weg.

Gevecht om eerste plaats

In de vrije wind kozen de nummers één en twee vaak voor verschillende routes. Lang leek het erop dat d'Heale Moanne de beste slag te pakken had. Maar onderweg naar de tiende boeironding had Akkrum de wind goed in de zeilen en kon zo de koppositie overnemen. Dat eerste plekje konden ze vasthouden tot de finish. Een opsteker voor Pieter Meeter en zijn bemanning, nadat ze eerder deze week nog twee protesten verloren hadden. "We hebben nog steeds een zware klap gehad van twee protesten op één dag. Wat ons kampioenschap eigenlijk verspeelde. Dat je dan zo terug kan komen. Heerlijk", vertelt Meeter.
Akkrum wint op De Iselmar by Starum
Intussen had Grou de derde plaats stevig in handen. En zeilden daarachter de andere skûtsjes dicht bij elkaar.

Groene en rode vlaggen

Daarmee leek Grou goede zaken te doen in het klassement, was het niet dat ze vanaf het begin van de wedstrijd met een groene vlag zeilden. Dat betekent dat Douwe Visser van Grou een protest van een ander skûtsje accepteerde en drie strafpunten leek te krijgen. Later in de wedstrijd streek ook Lemmer de groene vlag.
Naast de groene vlaggen zeilde Heerenveen met een rode vlag over de finish. Het protest van Heerenveen richt zich op directe concurrenten Grou en Lemmer. Aan het begin van de wedstrijd kwam het skûtsje van Sytze Brouwer van bakboord en Grou en Lemmer van stuurboord. Door deze bakboord-stuurboord situatie moesten de Feansters uitwijken. De jury kende beide protesten toe. Daardoor krijgen Grou en Lemmer veertien strafpunten en gaat het klassement op de kop.
Ynterfiew Akkrum

Uitslag Skûtsjesilen Stavoren

1 Akkrum
2 d'Heale Moanne
3 Hearrenfean
4 Joure
5 Súdwesthoeke
6 Earnewâld
7 Ljouwert
8 Huzum
9 Snits
10 Wâldsein
11 Drachten
12 Langwar
13 Grou (i.v.m. protest)
14 De Lemmer (i.v.m. protest)

Klassement op de kop

Heerenveen deed op het IJsselmeer de beste zaken in het klassement. Na een slechte start zeilde Sytze Brouwer veel skûtsjes voorbij en eindigde hij op een vierde plaats. Een plaats achter Grou, maar die kreeg drie strafpunten. Lemmer kreeg ook drie strafpunten en eindigde op een vrijde plaats. Huizum had een slechte dag en eindigde als tiende.
Zondag heeft de skûtsjevloot een rustdag. Maandag zeilen de skûtsjes de strijd met elkaar aangaan op het water bij Woudsend.

Klassement

NEI ÔFLÛK MINSTE WEDSTRIID
1 Grou 19,9 14
2 De Lemmer 20,7 14
3 Hearrenfean 22,9 9
4 Huzum 25 8
5 Akkrum 29,9 14
6 Earnewâld 31 14
7 Joure 43 13
8 Snits 43 10
9 Heale Moanne 44 11
10 Ljouwert 50 12
11 Drachten 51,9 14
12 Súdwesthoeke 55 14
13 Wâldsein 58 14
14 Langwar 75 14