Duizenden mensen in Sneek voor opening Sneekweek met traditionele vlootschouw

Duizenden mensen zijn vrijdagavond naar de binnenstad van Sneek gekomen voor de traditionele opening van de Sneekweek. Zowel op het water van de Snitser Mar als in de binnenstad zijn er de hele week activiteiten. Op het water wordt hard gestreden om de eerste plaats op het water, in de stad wordt vooral feestgevierd.
Tûzenen minsken yn Snits foar iepening Snitswike mei tradisjonele floatskou
De vlootschouw is een voorstelling van alle klassen die meedoen aan de Sneekweek. "De klassen stellen zich voor aan het publiek", vertelt Gerard Vellinga, voorzitter van Sneek Promotion. "Commissaris van de Koning Arno Brok is de 'vlootvoogd'. Hij neemt de vloot af en men brengt een saluut aan hem", vertelt Vellinga. De boten varren dan door de grachten van Sneek richting de Snitser Mar. Afsluitend is er vuurwerk en feest in de stad.
Voor de rest van de week zijn er nog feesten op de pleinen in de stad. In het tweede deel van de week is er straattheater.
Voorzitter Gerard Vellinga van Sneek Promotion
De organisatie van de 84e Sneekweek met 700 boten is in handen van voorzitter Karst Doevedans van de Koninklijke Watersport Vereniging Sneek. "We hebben er wat nieuwe klassen bij zoals het G-zeilen, dat van 8 naar 16 deelnemers is gegaan", vertelt Doevendans.
Een klasse gaat door als er meer dan zeven deelnemers zijn. De Sneekweek moet volgens de voorzitter een evenement zijn voor iedereen. "We zijn een evenement voor jong tot oud, maar ook voor topsport." Recreatieve zeilers moeten in elk geval een gemeten boot hebben én wat kennis hebben van het reglement. "Dat is wel handig als alle klassen door elkaar varen", zegt Doevedans.
KWS-voorzitter Karst Doevendans
© Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek