Pieter-Jan Postma benoemd tot Panschipper: een voorbeeld en inspiratiebron

Vanwege zijn grote verdienste voor de zeilsport is de 37-jarige Pieter-Jan Postma uit Terkaple vrijdag benoemd tot Schipper in de Orde van de Sneker Pan. Met die onderscheiding eert de KWS ieder jaar een persoon die zich heeft ingezet voor de zeilsport en voor de Sneekweek.
© Gemeente Súdwest-Fryslân
De onderscheiding wordt al sinds 1954 uitgereikt. Bij de onderscheiding hoort een koperen koekenpan waarin het stadswapen van Sneek is verwerkt. Postma kreeg de onderscheiding uit handen van burgemeester Jannewietske de Vries van de gemeente Súdwest-Fryslân.
Postma heeft een zeilcarrière van bijna 30 jaar achter de rug. Hoogtepunten in zijn sportieve carrière zijn de Europese titel in de Finn-klasse in 2016 en in datzelfde jaar een derde plaats op het WK. Verder deed Postma mee aan de Olympische Spelen in 2008, 2012 en 2016. Hij werd ook negen keer Nederlands kampioen in de Laser en daarna de Finn.

Voorbeeld en inspiratiebron

"Hij heeft met zijn sportieve prestaties een bijzondere bijdrage geleverd aan het wedstrijdzeilen en is een voorbeeld en inspiratiebron voor veel jonge zeilers", zei burgemeester De Vries. "Het is het bewijs dat je met drive en doorzettingsvermogen een fantastische prestatie kunt neerzetten. Postma is daarnaast sociaal en heeft oog voor de andere sporters." Postma zelf noemde zijn benoeming een hele eer.