Glastuinbedrijf Hartman in de verkoop, want moederbedrijf heeft geld nodig

De Belgische Fruit Farm Group wil glastuinbedrijf Hartman uit Sexbierum van de hand doen. Het Financieele Dagblad meldt vrijdag dat de Friese dochteronderneming te koop staat omdat de eigenaar dringend geld nodig heeft.
© Omrop Fryslân, René Koster
Hartman werd ruim twee jaar geleden overgenomen door de Fruit Farm Group. Al vrij snel na de overname kwam Hartman in de problemen. Zowel in 2017 als in 2018 leed het bedrijf zeven miljoen euro verlies. Door de verliezen balanceerde Hartman eind 2018 op de rand van een faillissement.
Eind 2018 kondigde Hartman een grote reorganisatie aan. Kort voor de kerst kwam de mededeling dat 57 van de 110 vaste werknemers hun baan zouden verliezen. Uiteindelijk zijn twintig mensen hun baan daadwerkelijk kwijtgeraakt. Verder zijn er negen weggegaan door natuurlijk verloop. De verkorte werktijd die voor nog eens 33 mensen zou worden aangevraagd, is niet meer nodig. Na die reorganisatie onder leiding van een crisismanager gaat het nu een stuk beter met Hartman.

No weer interessant voor kopers

Volgens het Financieele Dagblad gaat het inmiddels zelfs zo goed met het Sexbierumer glastuinbedrijf dat het mogelijk weer interessant is voor eventuele kopers. Een deel van de eerder aangekondigde ontslagen zijn zelfs ingetrokken. Het bedrijf is een belangrijke leverancier van biologische groentes van het supermarktconcern Albert Heijn.