Een lach en een traan op de minimacamping van Appie

Vier tenten op een stuk grond van Appie Wijma uit Opende, net over de provinciegrens bij Surhuisterveen. Dat was het oorspronkelijke idee voor deze zomervakantie. Maar dat idee liep helemaal uit de hand. En dan is Appie de beroerdste niet. "Dan zetten we er toch gewoon een paar tenten bij?"
Emoasjes op Appie's kamping
Een heerlijke vakantieweek op de camping van Appie Wijma. De eerste groep kampeerders heeft hun vakantieweek in Opende er alweer opzitten en moet bijna plaatsmaken voor een nieuwe groep minima.

"Kinderen eindelijk op vakantie"

Een Drachtster vader van drie kinderen is druk met het opzetten van een parasol. Want al hangt er regen in de lucht, de zon komt ook nog om de hoek. "Het is hartstikke gezellig hier, super. Ik ben blij dat de kinderen eindelijk eens kunnen zeggen dat ze op vakantie zijn geweest. Ze zijn nog nooit op vakantie geweest, dus dan is het hier bij Appie op de camping ideaal. Als je even niks hebt, dan houdt het op hè? En dan zes weken thuis zitten, dat is lang voor de kinderen. Dit is gewoon geweldig."
Dat kunnen de kinderen op de camping alleen maar onderschrijven. Bij Appie op de minimacamping kunnen de kinderen op de schommel spelen, rondrijden op de skelter, zwemmen of wandelen op het blotevoetenpad. En ook als het begint met regenen, blijft het gezellig. Want chillen op het luchtbed met een zak chips in de tent kan ook ontspannen."
Kinderen spelen op de schommel © Omrop Fryslân
"Wij leven van een uitkering. Mijn man is afgekeurd na een beroerte en ik ben thuis voor onze acht kinderen. Vijf hebben een beperking, dus dat is pittig."
Campinggast Marja Messchendorp
Chillen in de tent als het buiten regent is ook heel gezellig © Omrop Fryslân

Vakantie maakt tranen los

Een van de campinggasten is de Groningse Marja Messchendorp. Met haar man en acht kinderen slapen ze deze week in tentjes. Voor het eerst, want ze zijn nog nooit met elkaar op vakantie geweest. "Mijn man is afgekeurd na een beroerte en ik zorg voor onze acht kinderen. Vijf hebben een beperking, dus dat is pittig", vertelt Marja.
Het doet haar veel om er nu eindelijk eens met z'n allen tussenuit te gaan. "Iedereen geniet. Ik ook, want ik kom nu ook eens aan mezelf toe." En dat is ook best emotioneel. Marja Messchendorp komt daar ook gewoon voor uit. "Deze dagen hebben ons echt goed gedaan. Je komt even in ruststand en dan komt alles los. Nu huil ik alweer."
Campingbeheerder Appie Wijma staat erbij. "Ik jank hjir ek alle dagen en der wurdt hjir alle dagen wol jankt, mar dat hindert neat. Gûle heart derby, oars binne je ek gjin minsk."
Appie (in blauw) heeft een goed gesprek met Marja Messchendorp © Omrop Fryslân
Verslag Froukje Sijtsma praat met campinggasten, zoals Marja Messchendorp