Advocaat hoofdverdachte hennepteeltzaak Terherne: "Deze zaak wordt heel erg opgeblazen"

Het is een unieke situatie: een jachtwerf die wordt gesloten, omdat er een hennepkwekerij is aangetroffen. In Terherne zou het kunnen gebeuren. Burgemeester Fred Veenstra, van De Fryske Marren, wil daar een jachtwerf voor een halfjaar op slot doen, nadat er meerdere hennepplanten zijn aangetroffen. Volgens hem was er sprake van een gevaarlijke situatie. Maar hij zou zich helemaal niet met zulke zaken moeten bemoeien, zegt advocaat Speksnijder, die de eigenaar van de jachtwerf bijstaat.
© Omrop Fryslân, Jorrit Meinsma
"Een burgemeester is natuurlijk geen crime fighter. Daar hebben we politie en justitie voor", licht Speksnijder toe. Het stoort de advocaat dat de naam van de verdachte nu al in de openbaarheid is gebracht, terwijl hij nog helemaal niet is veroordeeld. "Er is strafrechtelijk niks anders dan een politieonderzoek."
De gemeente heeft streng beleid op het telen en verhandelen van wiet en andere drugs. Woning waarin wordt gehandeld, mogen worden gesloten. Maar volgens Speksnijder zou een jachtwerf niet onder die wet vallen. "In de wet staat dat het gaat om woningen of lokalen en het bijbehorende erf. Maar natuurlijk geen jachtwerven."

Grenzen opzoeken

"Alles wat hier gebeurt, is in strijd met de wettelijke bevoegdheid. Natuurlijk kan een gemeente daar op een redelijke manier grenzen in zoeken en dat kan getoetst worden door de bestuursrechter. Maar je moet een heel strikt onderscheid maken tussen de rol van het bestuursrecht en die van het strafrecht."
© Omrop Fryslân
Volgens Speksnijder is het nog maar de vraag of zijn cliënt zal worden veroordeeld. Die vraag zou nu nog niet aan de orde zijn. "Waar het om gaat is: is dit een alternatieve coffeeshop en zou die kunnen worden gesloten? Dat is naar mijn mening niet het geval. Dat zou ertoe moeten leiden dat er niks wordt gesloten."

Groot uitgemeten

Speksnijder vindt dat het nieuws rondom de hennepkwekerij te groot wordt uitgemeten. Hij verwacht echter dat de zaak veel minder groot zal worden dan dat die nu wordt voorgedaan. "Het wordt heel erg opgeblazen, helemaal onnodig. Het valt te betreuren dat mijn cliënt schade ondervindt door de publiciteit."
Niet alleen zijn cliënt zou last hebben van de publiciteit. "Ook de vijftig ligplaatshouders die gebruik maken van de jachthaven en passanten. Zij hebben er niets mee te maken. Daar moet zorgvuldig naar worden gehandeld en dat wordt nu niet gedaan."
Advocaat Ad Speksnijder