Vakantieperiode is ook hoogseizoen inbreker: politie geeft preventietips

De eerste week van de bouwvak in Fryslân is begonnen, dus steeds meer mensen zijn op vakantie. Dat betekent voor inbrekers ook de beste periode van het jaar, want veel huizen staan leeg. Wijkagent Henriëtte Talsma geeft tips om inbraken te voorkomen.
In ynbrekker © Shutterstock.com
Wat is nou het belangrijkste dat je kunt doen?
"Allereerst de tip die je wel kunt dromen: sluit de ramen en deuren goed. En het is ook heel belangrijk dat je met je buren afstemt dat je op vakantie gaat, dat zij ervan af weten. Maar stem dat niet met één buurman of -vrouw af, maar laat het aan meerdere mensen in de straat weten. Want je buurman of -vrouw kan ook eens een dag weg zijn."
Wat kunnen die buren dan doen?
"De buren kunnen eens de ramen of deuren open doen met het warme weer, even luchten. Maar vraag de buren ook om de post uit de brievenbus te halen."
En wat kunnen we zelf doen?
"Ik kan, als wijkagent, na drie dagen al zien wie op vakantie is. Iedere avond of ochtend gaat in een woning een lampje aan of uit. Dat is zo'n tijdklok, die precies wordt ingesteld op het hele of halve uur. Maar wissel die tijden eens af. Niet iedere avond om twaalf uur weer uit."
Want inbrekers zien dat ook?
"Sommige inbrekers rijden regelmatig door bepaalde wijken of straten, dat is bij ons wel bekend. Zij zien dat: 'hé, dat ene lampje brandt nu en gisteren ook al om dit tijdstip'."
Zet bijvoorbeeld twee koffiekopjes op tafel, laat de krant open liggen. Als je kinderen hebt, laat dat wat speelgoed op de vloer liggen.
Een tip van de politie tegen inbraken
Dus het licht afwisselen. Wat nog meer?
"Wat ik een heel goede tip vind: laat de kamer er bewoond uit zien. Zet bijvoorbeeld twee koffiekopjes op tafel, laat de krant open liggen. Als je kinderen hebt, laat dat wat speelgoed op de vloer liggen."
En wat moeten we vooral niet doen?
"Vooral niet op sociale media een bericht plaatsen dat je op vakantie gaat. Nooit doen. En de mensen die op vakantie gaan, hebben vaak de drie containers al op de oprit staan bij de garage. Want dan hoeft buurman er ook niet zo ver mee te lopen, achter het huis vandaan. Je maakt het de inbrekers op die manier wel heel gemakkelijk, ook om de woning in te klimmen."
U bent zelf wijkagent in Tytsjerksteradiel. Ziet u daar al meer inbraken?
"Ik zit in een paar dorpen en we hebben al meerdere meldingen gehad. Dan is er iemand binnen geweest, wat niet de bedoeling was. En voor iedereen voelt het als een flinke kraak als mensen in je huis zijn en aan je spullen zitten."
Noch een laatste tip?
"Wat ik echt adviseer aan iedereen: heeft je buurt of straat een WhatsApp-groep, meld die dan aan op WhatsApp Buurtpreventie. Dat is voor de politie heel handig: dan kunnen we na een inbraak zien welke straat een buurtapp heeft. Daar staat dan ook een telefoonnummer van de beheerder bij."