Capaciteit Leeuwarder gevangenis wordt uitgebreid met 36 plekken

De capaciteit van de Leeuwarder gevangenis wordt dit jaar uitgebreid van 248 naar 284 gedetineerden. De extra capaciteit wordt gerealiseerd door in de cellen die daar geschikt voor zijn twee mannen onder te brengen. De capaciteit van de afdeling met extra zorgvoorzieningen voor gedetineerden met psychische problemen wordt bovendien verdubbeld van 12 tot 24 plekken.
De Marwei yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Aise van Beets
De gevangenis wordt op dit moment ingrijpend gerenoveerd: de vloeren worden vernieuwd, de cellen krijgen nieuwe toiletten en ook alle sloten in het gebouw worden vervangen. Om die renovatie mogelijk te maken, wordt iedere keer een van de vleugels afgesloten en worden gedetineerden verdeeld over de andere vleugels. Daardoor komen er twee gedetineerden per cel.
Kapasiteit Ljouwerter finzenis wurdt útwreide
"Je ziet dat het soms lastig is om mensen samen te plaatsen, omdat dat tot irritaties kan leiden. Dus we moeten heel goed kijken hoe we hier samen elke dag de gemoederen rustig kunnen houden", zegt directeur Toon Molleman.
It kompleks fan de PI Ljouwert fan boppe © PI Ljouwert
Directeur Toon Molleman van PI Leeuwarden
Tegelijkertijd met de uitbreiding wordt ook het regime in de gevangenis aangepast. "We proberen intern af te stemmen op de gedetineerden die we binnen krijgen. Dan zien we dat die qua problematiek toch wel wat zwaarder worden de afgelopen jaren", vervolgt Molleman. "Denk aan psychiatrisch patiënten of met een lichte verstandelijke beperking." Daarnaast zal er een afdeling komen met extra aandacht voor de 'zwaardere gevallen', gedetineerden die bijvoorbeeld meer agressie vertonen.

Extra werkuren

De gedetineerden zullen 32 uren per week aan het werk zijn in plaats van de 20 uren nu. Het idee erachter is dat dit goed is voor de reïntegratie van de gedetineerden in de maatschappij na hun tijd achter de tralies.

Meer vacatures

Om alle veranderingen in goede banen te leiden, heeft de PI Leeuwarden ook meer mensen nodig. Er zijn in totaal 19 vacatures voor beveiligers, penitentiaire inrichtingswerkers, werkbegeleiders en een psycholoog. Het aantrekken van de nieuwe medewerkers begint gelijk na de vakantie in de vorm van een speciale dag om kennis te maken met de PI Leeuwarden en de mensen die er werken. Mensen die ook na die dag nog geïnteresseerd zijn, kunnen aansluitend solliciteren.
Meer informatie over alle vacatures en de procedure staat op een speciale website.