Skûtsje Heerenveen wint 'perfecte wedstrijd' bij Terherne

Het skûtsje van Heerenveen heeft de zeilerij bij Terherne gewonnen. De Gerben van Manen vertrok goed vanuit de start, en zij hebben de voorsprong niet meer uit handen gegeven. Schipper Sytze Brouwer was door het holle heen. "Wij willen graag winnen, daarvoor doe je aan sport."
Finish Terherne
Heerenveen werd van tevoren getipt als kampioenskandidaat, maar behalve een derde plaats op de Veenhoop had het skûtsje van Heerenveen dit jaar nog geen goede uitslag gezeild.

Onweersbuien en windstoten

De start was op Terherne ander half uur later dan normaal, omdat er min weer verwacht werd, met onweer en winstoten. Om half vier was de lucht nog niet helemaal geklaard, maar het werd snel beter. Halverwege de wedstrijd hadden meerdere schippers de reven al uit de zeilen gehaald.
'Het was goed te doen", zei Sytze Brouwer na afloop. "Aan het begin hadden wij een reef, maar dat hebben wij er gauw uitgehaald. Dat was perfect. Je hebt altijd druk nodig om snelheid te creëren."
In het eerste kruisrak was er al gauw een incident. Klassementsleider Lemmer kwam over stuurboord op een groep schepen van bakboord aan zeilen, maar kreeg geen voorrang. Schipper Albert Visser stuurde achterlangs, maar hees wel de protestvlag.
SKS Terherne 1
Het was niet de dag van de Lemsters. Bij de onderste ton kwamen zij opnieuw in de problemen. Zij wilden bij Leeuwarden binnendoor, maar dat paste niet.
SKS Terherne 2
De Lemsters draaiden een rondje en moesten helemaal achteraan sluiten.
De wedstrijd was niet heel spannend. Na de eerste ton was de volgorde direct bepaald. De organisatie had liever een andere baan uitgelegd, maar vanwege de weersomstandigheden durfden zij dat niet aan. Geipen zou te gevaarlijk zijn met de harde wind.
Het skûtsje van Grou werd tweede. Voor de derde keer dit kampioenschap kwam Grou aan het eind steeds dichterbij de overwinning, maar de wedstrijd duurde niet lang genoeg om Heerenveen nog in te halen.

Finishvolgorde bij Terherne

1 Heerenveen
2 Grou
3 Earnewâld
4 Huzum
5 Joure
6 Leeuwarden
7 Sneek
8 Akkrum
9 d'Halve Maen
10 Drachten (met 3 extra punten)
11 Lemmer (protest tegen Akkrum)
12 Woudsend
13 Zuidwesthoek
14 Langweer

Protest

Het protest van het skûtsje van Lemmer tegen Akkrum wordt pas donderdag behandeld. Dat komt omdat de jury nog wil praten met een getuige van het Akkrumer skûtsje. Daardoor blijven zowel de daguitslag van de wedstrijd in Terherne als het tussenklassement zoals ze nu zijn.