Agenten die schoten bij dodelijk incident Nieuwehorne niet vervolgd

De Rijksrecherche heeft onderzoek gedaan naar het schietincident in Nieuwehorne op 17 januari van dit jaar. Een 50-jarige man probeerde zelfmoord te plegen. Daarbij is er door de politie meerdere keren geschoten.
© Jaring Rispens
De politie werd op 17 januari gewaarschuwd dat er sprake was van een acute situatie waarbij een inwoner van het dorp hulp nodig had. De man wilde zelfmoord plegen. Toen de politie aankwam om hulp te verlenen, reed de man op hen in.
Eén politieman belandde onder de auto en raakte gewond. De agenten waren daarom genoodzaakt op de man en zijn auto te schieten. De wapens van de politieagenten zijn in beslag genomen en onderzocht.
© CAMJO Media
De drie betrokken politieagenten zijn door de Rijksrecherche ondervraagd over de situatie en over het gebruik van hun vuurwapens. Ook hebben ze gesproken met andere politieambtenaren en een burgergetuige die op de plek van het incident aanwezig waren.
De resultaten van het onderzoek zijn voorgelegd aan het Openbaar Ministerie, dat concludeerde dat de politieambtenaren hun vuurwapens rechtmatig hebben gebruikt. Daarom zullen zij niet strafrechtelijk worden vervolgd.