Provincie stelt bus beschikbaar aan Friese delegatie Canal Pride

Aankomende zaterdag vaart er voor het eerst sinds 2008 weerd een Fries skûtsje mee in de Canal Parade in Amsterdam. Voor een deel van de opvarenden was er in eerste instantie nog geen vervoer naar Amsterdam. Stichting Promo Gay Leeuwarden publiceerde daarom een noodkreet op sociale media. Nog geen dag later waren ze al uit de brand geholpen.
Dielnimster oan de Canal Pride past har pompeblêdehoed © Omrop Fryslân
Gedeputeerde Sietske Poepjes heeft laten weten dat de provincie een bus beschikbaar stelt. Stichting Promo Gay Leeuwarden vindt dat niet onredelijk, want het Friese skûtsje in de Canal Pride is Fryslân-promotie en maakt bovendien ook al reclame voor de Roze Zaterdag die in 2020 in Leeuwarden wordt georganiseerd.
Op het skûtsje varen zaterdag in totaal zo'n 50 mensen mee. Een deel van de delegatie gaat al eerder naar Amsterdam om het skûtsje aan te kleden, maar voor de mensen die zaterdag vroeg naar de hoofdstad moeten, was nog geen vervoer.
De hoed fan it libbende frijheidsbyld © Omrop Fryslân
Andries Seefat, van ProGay Ljouwert, zal voorop het Friese skûtsje staan als een levend Vrijheidsbeeld. Ontwerper Moniek Miedema en haar tweelingzus Norma zullen te zien zijn als twee vredesduiven met grote vleugels.
Vrijwilligers voeren een dans op met puzzelstukjes, die bij elkaar een 'pompeblêd' vormen, met muzikale begeleiding van een eigen DJ.