Bijzondere PC-beeldjes na halve eeuw weer thuis in Franeker

In 1969 verdwenen twee beeldjes van een telegraaf bij de PC in Franeker. De beeldjes werden toen meegenomen door Henk Buis uit Orvelte, Drenthe. Een halve eeuw later zijn ze weer terug in de kaatsstad. Volgens Buis was het tijd dat ze weer naar 'huis' gingen.
© Fotokoopmans Dronryp
Jan Hiemstra, oud-commissievoorzitter van het Kaatsmuseum in Franeker, bracht een bezoek aan museumdorp Orvelte, in Drenthe. Daar raakte hij aan de praat met Buis. Toen werd het verhaal over de gestolen beeldjes langzaamaan duidelijk.
"In 1969 was ik een beetje van het padje", vertelt Buis. "Het begon bij mijn eerste grote liefde, die in de zomer besloot de bons te geven. Daar was ik zo van ondersteboven, dat ik besloot met de lokale kermis mee te trekken naar Franeker." Hij kwam terecht op het Sjûkelân in Franeker.

Friese vriend

Een vriend van Buis, met de Friese achternaam Poortinga, plaagde hem er altijd mee dat de Hollanders door de Friezen waren verslagen bij de Slag bij Warns. Buis verweerde zich door te zeggen dat Hollanders wel heel hard kunnen rennen. "Toen keek ik naar de telegraafpaal. Daarop stonden twee mooie beeldjes met een wapen ertussen. Ik zei dat ik die beeldjes, voor het oog van duizenden Friezen, weg kon nemen en dat ik weg zou zijn, voordat ze het doorhadden."
© Fotokoopmans Dronryp
En dat lukte. "Ik ben meteen naar de vrachtwagen gegaan waarin ik sliep op de kermis en heb het beeldje onder het stro verstopt." Het ging om beeldjes van twee vrouwen, die het wapen van Franeker vormen. De klok die er oorspronkelijk ook tussen zat, is spoorloos. "Ik heb ze meegenomen naar huis. Ze hebben jarenlang de schoorsteenmantel in mijn studentenwoning gesierd."
Tot Buis een feestje gaf, waar veel alcohol aan te pas kwam. "De volgende ochtend werd ik wakker en miste ik helaas de klok. Toen had ik alleen nog de twee vrouwen." Buis had de beeldjes altijd bewaard. Ook toen hij trouwde, kwamen ze in de kamer te staan. Mevrouw Buis raakte zelfs zeer gehecht aan de ornamenten.

Bijzondere ontmoeting

"Totdat ik meneer Hiemstra sprak, die vertelde dat hij uit Franeker kwam. Ik zei dat ik zulke warme herinneringen had aan Franeker", vertelt Buis lachend. "Hij luisterde heel aandachtig. En vroeg of ik de beeldjes nog had. Trots als ik was, haalde ik de beeldjes op." Hiemstra was onmiddellijk onder de indruk. Volgens hem moesten de beelden terug naar het kaatsmuseum in Franeker.
Het wapen van Franeker © Wikipedia
Op dat moment was het bijna vijftig jaar geleden dat Buis de beeldjes had meegenomen uit de kaatsstad en volgens hem was het tijd dat de twee vrouwen terugkeerden naar huis. "Ik vond het een verschrikkelijk mooi moment om ze terug te brengen naar waar ze thuishoren", vertelt de Drent.
Henk Buis overhandigde de beeldjes dinsdagavond, in het PC Kafee van Omrop Fryslân, aan PC-bouwmeester Theunis Bakker. Ze werden gepresenteerd in een houten kistje met stro erin, als knipoog naar het feit dat Buis de beeldjes in 1969 in het stro verstopte.
"Dit is natuurlijk geweldig. Het zijn dezelfde beeldjes als de rest van de relikwieën op het veld", zegt Bakker. "Op het bolwerk hangt een soortgelijk beeldje. Mogelijk dat ze naar het Kaatsmuseum gaan. Misschien maken we ook wel een kopie en herstellen we de beeldjes in ere bovenop de telegraaf."
Henk Buis vertelt over de reis van de twee beeldjes