Voorspelling PC 2019: "Partuur Van der Bos nog beter dan afgelopen jaren"

Zestien parturen strijden woensdag op de 166e PC om de belangrijkste kaatsprijs van het jaar. Met een van onze kaatsverslaggevers, Roelof de Vries, kijken we vooruit. Hij zet de grootste favorieten op een rijtje.
Tjisse Steenstra © Henk Bootsma

Partuur Van der Bos

Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra, Tjisse Steenstra
Roelof de Vries: "Dit is het absolute toppartuur, het te kloppen partuur. Als zij kaatsen zoals ze zijn, dan zijn ze niet te kloppen. Dit jaar zijn ze nog beter dan voorgaande jaren. Maar ze zitten de laatste weken wel in een dipje. De vraag is: zijn ze nog op tijd terug in vorm op de PC? En wat wel opvallend is: normaliter heeft het favoriete partuur niet de gunfactor, maar dat is hier anders. Tjisse Steenstra heeft al zoveel prijzen gepakt, maar nog nooit de eerste. Daarom kan hij het publiek wel op zijn hand krijgen."
Hans Wassenaar © Henk Bootsma

Partuur Bergsma

Marten Bergsma, Renze Pieter Hiemstra, Hans Wassenaar
"De grootste concurrent voor Van der Bos is het partuur Bergsma. Ze staan op de ranking momenteel eerste. Die ranking is gebaseerd op de laatste dertien partijen. Het partuur Bergsma had een slecht begin van het seizoen, maar volgens Hans Wassenaar is Bergsma momenteel een beest op de opslag. Het perk met Hiemstra en Wassenaar moest ook geen opgooiers geven, want daar weten ze wel raad mee."
Dylan Drent, Hendrik Kootstra en Bauke Triemstra © Henk Bootsma

Partuur Triemstra

Bauke Triemstra, Dylan Drent, Hendrik Kootstra
"Dit partuur heeft hem een keer gewonnen, met toen Alle Jan Anema in plaats van Drent. Ze zijn echt afhankelijk van de goede opslag van Bauke Triemstra. Als die goed is, kunnen ze heel ver komen. Maar hij was wel te wisselvallig dit seizoen. Drent kan een publiekslieveling worden. Hij kan in de huid kruipen van zijn tegenstander, hij kan ze mentaal slopen. Het is een heel compleet partuur."
Menno van Zwieten oan de opslach © Henk Bootsma

Partuur Van Zwieten

Menno van Zwieten, Kees van der Schoot, Erwin Zijlstra
"Dit zijn drie kaatsers die alle drie tegen de top van het kaatsen schuren. Het zijn drie relatief jonge jongens, die al hebben laten zien dat ze kunnen winnen, maar dat moet nu nog op het belangrijkste toernooi van het jaar. Dit partuur bestaat uit een foutloze 'opslagger', een van de beste 'foarynsen' van het veld en een allround 'achterynse'.
Enno Kingma © Henk Bootsma

Partuur Kingma

Enno Kingma, Pieter Jan Plat, Sjoerd de Jong
"De Ljouwerter Biltstars is de bijnaam van dit partuur: ze wonen alle drie in Leeuwarden, maar ze komen uit het Bildt. Van deze vijf parturen zijn ze het minst favoriet, maar dat heeft ook te maken met de blessures van Plat en De Jong. Zij beginnen wel alle twee aan de dag van de PC, maar het is nog de vraag of ze de dag doorkomen. De Jong heeft een scheurtje in de hamstring. Plat heeft zijn schouder uit de kom en kaatst met een brace. Als Plat het niet overleeft, wordt hij vervangen door Anema. De Jong door Iseger. En als Daniël Iseger meedoet, dan is dat een beetje pikant, want hij is ook trainer van het partuur Van der Bos.

Dark horses

"De parturen van Remmelt Bouma en Auke Boomsma zijn de twee die kunnen verrassen, volgens mij. Bouma verraste de laatste tijd al, onder meer met de winst in Sexbierum. Zij staan vierde op de ranking. Boomsma kaatst met de afscheid nemende Marten Feenstra. Hij was eerder al gestopt, maar is weer teruggekomen. Feenstra is niet bepaald een PC-kaatser, maar wie weet haalt de laatste PC bijzondere krachten in hem naar boven."
Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en Thomas van Zuiden © Henk Bootsma

Winnaars vorig jaar

En de winnaars van vorig jaar dan? "Een jaar geleden ging de winst naar Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en Thomas van Zuiden. Zij kaatsen nu met Jelte-Pieter Dijkstra in plaats van Peter van Zuiden, die geblesseerd is. Ze beleven een wat kleurloos seizoen. Vorig jaar wonnen ze de PC door foutloos te kaatsen, maar de kans dat dat weer gebeurt, is klein."