Deze week in onze provincie: de PC, de Sneekweek en het Roggefestival

Zomers is er veel te beleven in Fryslân. Omrop Fryslân licht elke zomerweek enkele evenementen uit. Deze week: de PC, de Sneekweek en het Roggefestival op Ameland.
PC Frentsjer fan 2017 © Omrop Fryslân, Joris Kalma

PC

Het is de wedstrijd der wedstrijden in het kaatsen: de PC in Franeker. Volgens traditie wordt deze kaatswedstrijd op de vijfde woensdag van juli gespeeld. In 1853 werd de wedstrijd voor het eerst gehouden. Woensdag 31 juli nemen de kaatsers het weer tegen elkaar op. Halverwege de avond zullen wij weten wie er tot 'koning van de PC' wordt uitgeroepen.
De Snitswike begjint altyd mei de tradisjonele floatskou by de Wetterpoarte © Omrop Fryslân

Sneekweek

Vrijdag 2 augustus begint de Sneekweek weer: het grootste zeilevenement van Europa. Met de vlootschouw worden alle wedstrijdcategorieën traditioneel begroet door de commissaris van de Koning en de burgemeester van Sneek. Aansluitend is er vuurwerk bij de Kolk (naast de Waterpoort), wat het officiële startsein van de Sneekweek betekent.
Na dit startschot zal Sneek tot en met zondag 11 augustus bol staan van de zeilwedstrijd op het Snitsermar, de feesten in de binnenstad en de kermis op het Martiniplein. Vanaf het starteiland zijn de wedstrijd het beste te volgen. In de stad zelf worden diverse activiteiten georganiseerd. Houd wel rekening met drukte: er komen jaarlijks meer dan honderdduizend mensen naar de stad.
Meer informatie over het zeilevenement is hier te vinden. De agenda met de activiteiten in de binnenstad staat hier.
© ANP

Roggefestival

Op Ameland is vrijdag 2 augustus het jaarlijkse Roggefestival. Overdag wordt het centrum van Nes omgetoverd tot een podium voor straattheater. 's Avonds is er volop muziek op diverse podia. Onder meer Davina Michelle en Van Dik Hout treden op op het eiland.
Kijk voor meer informatie en tickets op de website van het Roggefestival.