Onrust in Lemmer vanwege kinderlokker

Bewoners van de Vogelbuurt in Lemmer zijn bang voor de veiligheid van hun kinderen nu een 55-jarige man, die wordt verdacht van het lokken van kinderen in een bestelbusje, weer in de wijk woont. De man mag van de rechter zijn proces thuis afwachten met een elektronische enkelband. Burgemeester Fred Veenstra begrijpt de zorgen van mensen.
De rjochtseal yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Joris Kalma
De man zou vorig jaar in onder andere Damwâld, Ee, Exmorra en Franeker hebben geprobeerd om elf jongens en meisjes mee te nemen. De kinderen waren tussen de negen en dertien jaar oud.
Als een persoon met een bepaald strafblad ergens komt wonen, wordt de gemeente daar door de gemeente over geïnformeerd. "We hebben de koppen bij elkaar gestoken om te zien hoe we hierin zouden moeten acteren", zegt burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren.

Juridische status

Er wordt naar de juridische status van de verdachte gekeken. "Er is nog geen rechterlijke uitspraak geweest, dus daar hebben we als gemeente niet zo veel mee te maken. Maar er ontstaat in Lemmer maatschappelijk onrust. Wij proberen dat in goede banen te leiden en de zorgen van mensen weg te nemen."
Veenstra kan zich de zorgen van mensen goed voorstellen. "We kunnen het er met de mensen over hebben en vertellen dat hier nog geen strafbare feiten zijn vastgesteld. Dat deze man ook recht heeft op privacy. Dat er strenge voorwaarden zijn gesteld aan het feit dat hij weer naar huis mocht." Volgens Veenstra zijn er altijd twee kanten aan een verhaal.
Burgemeester Fred Veenstra
"De fragen dy't minsken hawwe, besykje wy sa goed mooglik te beäntwurdzjen. Ik ha it idee dat dat goed giet en dat der gjin oanlieding is om mear te dwaan."
"De vragen die mensen hebben, proberen we zo goed mogelijk te beantwoorden. Ik heb het idee dat dat goed gaat en dat er geen aanleiding is om meer te doen."

"Voldoende toezicht"

Mensen kunnen de verdachte gewoon tegenkomen op straat. De rechter heeft gezegd dat deze man veertien uur per dag buiten mag zijn, mocht hij werk of dagbesteding hebben. Als hij geen werk heeft, mag hij twee uur per dag buiten zijn. In het weekend acht uur op een dag. "De betrokkene heeft ook een enkelband. Dat betekent dat de reclassering en de politie hem kunnen volgen. Op die manier is er voldoende toezicht."
In november is de rechtszaak en zal er uitspraak worden gedaan. Veenstra wil niet zeggen of de man nog in de gemeente mag wonen als hij schuldig wordt bevonden.