LIVE: Skûtsjes moeten improviseren op het water bij Earnewâld

De skûtsjes van de SKS zeilen bij Earnewâld de derde wedstrijd van het kampioenschap. Het is in de Langesleat zo smal dat er geen ruimte is voor een reguliere start. In verband met de wind komt er bij Earnewâld geen walstart, maar een sleepstart.
Kijk hieronder naar de wedstrijd Earnewâld:
Wie maandag bij De Veenhoop een gunstige startplek had geloot, en daarmee een gunstige uitgangspositie, moet dinsdag bij Earnewâld achteraan beginnen. Huizum start vooraan, voor Drachten. Bij De Veenhoop begon Huizum nog achteraan. Daar zeilde het skûtsje van Johannes Meeter naar de tweede plaats. Lemmer, dat de eerste twee races won, start in Earnewâld achteraan.
© Martin de Jong Fotografie
De skûtsjes starten dinsdag op nummer en moeten rekening houden met instabiel weer. De verwachtingen zijn dat de wind bij de start uit het zuidoosten en later uit het zuidwesten komt. Ook kan de wind later op de dag wegvallen.
Door die omstandigheden kan de route gedurende de dag veranderen en daardoor is het nog niet duidelijk waar de denkbeeldige eindstreep in het water komt. Daarom moeten de skûtsjes de commissieboot volgen, zegt wedstrijdleider Wytze Visser. "We hebben een finish in Langesleat liggen en een finish in het Siidsdjip. Die kunnen we van beide kanten benaderen, dus we hebben vier mogelijkheden om te finishen. Dat wordt pas op het allerlaatst duidelijk."
Wedstrijdleider Wytze Visser
© Omrop Fryslân