Niet Franeker maar Harlingen is PC-hoofdstad van Fryslân, blijkt uit cijfers

Niet Franeker maar Harlingen is dé kaatsstad van Fryslân. Althans, wanneer we kijken naar het aantal PC-winnaars dat uit die stad komt. Maar liefst 37 PC-winnaars woonden in de Friese havenstad, toen ze de belangrijkste kaatswedstrijd van het jaar wonnen, tegenover 26 uit Franeker. Dat blijkt uit een inventarisatie van Omrop Fryslân.
De finalisten fan de PC © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Zweins

Harlingen mag dan wel de meeste PC-winnaars hebben, maar wanneer we kijken naar de Friese plaats die relatief gezien de beste score heeft, dan komen we uit bij het dorp Zweins. Twee mannen uit het dorp vlakbij Franeker, Auke Miedema en Klaas W. Boorsma, wonnen eind negentiende eeuw ieder maar liefst vijf keer de PC.
Een totaal van tien PC-overwinningen voor een dorp dat slechts 116 inwoners telt: niet gek! In totaal won Miedema de PC acht keer en Boorsma zeven keer, maar dat deden ze dus ook een paar keer als inwoner van een ander dorp.

Pingjum

Pingjum is na Zweins een goede steede: 33 titels op 435 inwoners. Voor Pingjum geldt ook dat zowat alle PC-overwinningen van voor het jaartal 1900 komen. Alleen Jan Reitsma won daarna nog twee keer de belangrijkste kaatswedstrijd. In totaal won hij de PC negen keer en daarmee is hij gedeeld recordhouder.

Ver en dichtbij

De plaatsen met de meeste PC-winnaars concentreren zich vooral rondom Franeker. Dat is natuurlijk niet zo gek. Maar een enkele keer komt het voor dat een winnaar wel heel ver van Franeker vandaan komt. Er zijn een aantal winnaars uit Winsum in Groningen, uit Groningen zelf en ook een aantal uit België.
Persoonlijke recordhouders
Persoonlijke recordhouders zijn er ook: Taede Zijlstra en Jan Reitsma hebben de PC het vaakst gewonnen. In totaal negen keer mochten ze zichzelf de winnaar van de PC noemen. Daarbij werden ze ook allebei drie keer uitgeroepen tot koning.
Hoe groter het kaatsballetje, hoe meer PC-winnaars de plaats heeft. Klik hier voor de interactieve kaart, waarbij je bij alle plaatsen kunt zien welke PC-winnaar er heeft gewoond.
© Tableau / Omrop Fryslân