Muizenattractie stopt na commentaar van dierenactivisten

De beroemde muizenstadattractie van Wobbe en Jellie Nieborg verdwijnt na meer dan 70 jaar van de markten. De marktondernemers uit Sintjohannesga reizen al jaren met zo'n 140 muizen langs alle kermissen. De muizen zijn er dan spelend te bewonderen in een oud-Hollands miniatuurstadje. Maar ze stoppen er mee, na veel commentaar van dierenactivisten.
© Omrop Fryslân, René Koster
Dierenactiviste Karen Soeters plaatste vorige week een twitterbericht naar aanleiding van de attractie op de kermis van Tilburg. Dat was aanleiding voor een storm aan negatieve reacties, vooral op social media. Om een confrontatie te voorkomen, namen Wobbe en Jellie het besluit om de attracties dicht te houden. Nu willen ze er maar helemaal mee stoppen.
Jellie en Wobbe Nieborg © Omrop Fryslân, René Koster
Over succes heeft het stel niet te klagen. "Overal waar we komen, maken ze reclame voor ons", vertelt Jellie. "Dus ook die activisten weten dan precies waar we zijn. Dat geeft gedoe en dat willen we niet. We trekken altijd veel gezinnen met jonge kinderen, dan kunnen we de veiligheid niet garanderen." Wobbe haakt daar nog aan toe dat hij niet voor zichzelf in kan staan als activisten aan zijn spullen komen. "Dan spreken wij elkaar weer in de gevangenis. Ik ken mezelf."
Als die activisten aan mijn spullen komen, sta ik niet voor mezelf in.
Wobbe Nieborg van de muizenstad
Voor de muizen wordt een goede plek gezocht en anders houden ze de dieren zelf. "Want het zijn onze vrienden", benadruk Jellie. Hoe ze voortaan hun brood zullen verdienen, weet het stel nog niet. "Daar moeten we nog maar even over nadenken."
Part dekôr mûze-stêd © Omrop Fryslân, René Koster
Wobbe en Jellie over hun besluit om te stoppen met de muizenstad