Friese delegatie houdt generale repetitie voor de Canal Pride

Fryslân is aanstaande zaterdag de enige Nederlandse provincie met een eigen schip in de jaarlijkse Canal Pride in Amsterdam. Voor het eerst sinds 2008 is Fryslân weer van de partij.
Fryske delegaasje hâldt generale rippetysje foar de Canal Pride yn Amsterdam
De Canal Pride is tegenwoordig zo populair, dat je alleen maar kunt meevaren als de aankleding en de act op het schip origineel genoeg is en dat betekent dat er zondag een generale repetitie was in Wirdum. De dans aan boord van het skûtsje komt precies, omdat de dansers niet veel ruimte hebben en op tijd voor de 32 bruggen door de knieën moeten. De dansers houden allemaal een puzzelstuk vast, die met elkaar een pompeblêd vormen.

Emancipatie begonnen in New York

Voorop het schip staat initiatiefnemer Andries Seefat van de vereniging ProGay Leeuwarden. Hij wordt aangekleed als levend vrijheidsbeeld. Naast hem komen ontwerper Moniek Miedema en haar tweelingzus Norma als twee vredesduiven met grote vleugels. New York is een belangrijk thema bij de Canal Pride, omdat de emancipatie van homo's daar vijftig jaar geleden op gang kwam.
Dielnimster oan de Canal Pride past har pompeblêdehoed © Omrop Fryslân
Ik fyn it hiel wichtich dat we sichtber binne.
Andries Seefat, ProGay Ljouwert
Andries Seefart
Voor het gevoel van Miedema sluit die vrijheid goed aan bij de Friese vrijheid. "Vrijheid betekent voor mij dat je kunt zijn wie je bent." De realiteit is dat juist die vrijheid nog steeds niet vanzelfsprekend is, zegt ook Seefat. "Het is net alsof dat hier nog wat onderontwikkeld is. Ik vind het heel belangrijk dat we zichtbaar zijn."

Primetime voor Fryslân

De organisatie in Amsterdam is er bijzonder over te spreken dat er voor het eerst in elf jaar weer een Fries skûtsje meevaart. Fryslân is daarmee uniek, want geen enkele andere Nederlandse provincie heeft een eigen boot. Het heeft de initiatiefnemers een hele mooie plek opgeleleverd in de parade: het Friese skûtsje is de 35e in de lange optocht van met elkaar 80 schepen. "Je kunt dat wel echt primetime noemen", zegt Seefat glunderend. Nu de door Miedema gemaakte kostuums zijn gepast en de dansact is geoefend, begint het aftellen naar de grote dag.
De hoed fan it libbene frijheidsbyld © Omrop Fryslân
Er varen aanstaande zaterdag geen Friese bestuurders mee in de vorm van een commissaris, burgemeester of wethouder. Leeuwarden is nog in afwachting van de komst van de nieuwe burgemeester en wethouder Sjoerd Feitsma en commissaris Arno Brok waren verhinderd. "We hebben hen wellicht ook wel te laat benaderd", zegt Miedema. "maar het is wel heel jammer."
Andries Seefat en Moniek Miedema oer de Canal Pride
Te sjen by de rippetysje foar de Canal Pride yn Wurdum © Omrop Fryslân
In Wirdum wordt de generale repetitie afgebroken door een stevige regenbui. De pompeblêd-puzzelstukjes worden snel binnen gebracht, want die moeten intact blijven voor de grote dag. Buiten is er even later een grote regenboog te zien.