Buro de Vries op bezoek in het bruisende Aldeboarn

Aldeboarn bruist als een oude bron. Het dorp met 1.450 inwoners is met name bekend van de jaarlijkse Gondelvaart eind augustus, maar heeft veel meer te bieden. Er is een inbrengwinkel voor het goede doel, een sloeproeivereniging, een oudheidkamer en er wordt gewerkt aan de toekomst met kunst en het upgraden van sommige gebouwen.
Aldeboarn
Aldeboarn is gebouwd op een bron, een put. Volgens de overlevering zou Bonifatius voordat hij uiteindelijk in Dokkum vermoord werd, in Aldeboarn zijn geweest om mensen tot het geloof te bekeren. Hij zou er ook hebben gedoopt.
in 1985 werd er een put ontdekt in de Doelhofkerk. De plaatselijke timmerman viel er zelfs bijna in. Maar hoe diep de put precies is, is niet duidelijk. De hele zaak openbreken is geen optie, dat mag alleen als er dingen stuk zijn, of als er verbouwd wordt, en dat is op dit moment niet het geval in de kerk.
De technische hogeschool in Twente heeft echter nieuwe methoden om onderzoek te doen naar de diepte van de put, zonder dat de vloer hoeft te worden verwijderd. Het onderzoek zal in september begonnen.
Volgens de plaatselijke historicus Lykle van der Ven is dat zeer interessant. Van der Ven weet veel van de geschiedenis van het dorp. Hij runt samen met Hâns Brandsma de oudheidkamer in het dorp. Een klein museum over de geschiedenis van Aldeboarn. Op dit moment wordt de museuminformatie gedigitaliseerd.
© Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Geschiedenis van Aldeboarn - was Bonifatius echt hier?

Inbrengwinkel voor het goede doel

Kringloopwinkels vinden we vaak in de grotere steden, maar ook Aldeboarn heeft zo'n tweedehandswinkel. Dorpsbewoonster Geke Haspels runt de zaak, en het geld dat wordt opgehaald is bedoeld voor het goede doel. Geke heeft zelf een stichting, Thalente, met een focus op kinderen in Zuid-Afrika.
Het geld gaat echter ook naar Roemenië, en kan daarnaast worden gebruikt voor andere zaken waar de dorpsbewoners zich voor inzetten. Geke kan het geld van de winkel verdelen hoe ze wil.
De zaak is niet alleen maar een winkel: 's middags is het een punt van samenkomst voor de dorpsbewoners. Ze praten bij onder het genot van een bakje thee. Op deze manier heeft de winkel ook een sociale functie.
Geke Haspels over haar inbrengwinkel

Kunst onder de brug

De brug over de Boarn is behoorlijk opgeknapt. Zowel de weg als de onderkant hebben in de afgelopen tijd een grote renovatie ondergaan. Voor degene die er tegenwoordig langskomt loont het om even stil te staan, want de brug is volledig versiert met kunstschilderingen van graffiti. Het was een initiatief van Ingrid Riemersma, een van de jongere inwoners van Aldeboarn.
De brug is ook onderdeel van de beroemde gondelvaart. De gondels varen tijdens de tocht onder de brug door, en volgens Ingrid en haar kompaan Douwe Beimin was het geen porum. Na twee jaar van voorbereiding ziet de brug er nu een stuk beter uit. De graffiti laat elementen zien die met Boarn te maken hebben: de natuur, maar ook schaatser Jorrit Bergsma zijn onder de brug te bewonderen.
Ingrid Riemersma en Douwe Beimin over het project

Het nieuwe medium

Een van de oudste schoolgebouwen van Fryslân (volgens de dorpsbewoners zelfs de oudste) staat er op dit moment verwaarloosd bij. Maar daar komt verandering in. Op een bijzondere manier heeft het dorp in samenwerking met de gemeente Heerenveen een prijsvraag uitgeschreven en mensen gevraagd om een plan te maken voor het gebouw. Degene met het beste plan krijgt het pand.
De gelukkigen zijn Gert Jan Groenewoud en Tessa. Zij hadden het beste plan en wonnen de pitch en dus het pand. Het jonge stel wil van het voormalige schoolgebouw een woonhuis maken, met werkruimte en een stukje cultureel centrum. Tessa is muzikante en ze wil graag haar muzikale activiteiten ontplooien in samenwerking met het dorp.
Gert Jan is architect en wil zijn kantoor in het pand vestigen. Eind augustus krijgen ze de sleutel en dan wordt het hard werken om het gebouw woon- en werkklaar te maken. De hoop is dat dit in twee jaar geklaard is.
© Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Gert Jan Groenewoud over zijn plannen met het Medium

Sloeproeien

De sloeproeiers van de Aldeboarnster club Trewes roeien sinds 1992, toen voor 100 gulden een oud wrak werd gekocht. Later bleek dat de sloep een voormalig koopvaardijschip was. Met een budget van 500 gulden werd het opgeknapt en kon de roeicarrière van het dorp beginnen.
De oorsprong van de Aldeboarnster roeivereniging ligt in het touwtrekken. Voor De allereerste wedstrijd was in de Amsterdamse grachten: de grachtenrace.
De Trewes 1 was de eerste sloep van de club, maar intussen is de vloot al uitgebreid naar drie sloepen. Hiervan is één specifiek voor de vrouwen: de Trewes 3. Voor degene die er onbekend mee is, Trewes betekent plezier en gezelligheid. Dat betekent echter niet dat resultaat niet telt bij de club, want er wordt ook altijd gestreden voor het beste resultaat.
Trewes is uitgegroeid naar een club die in het bovenste deel van het klassement meedoet. Het is echter een steeds kleiner deel van het dorp dat meeroeit in de club.
© Omrop Fryslân, Simone Scheffer
De vrouwen van roeiteam Trewes 3

Wie ligt daar?

Of het aan de emancipatorische inborst van de Boarnsters ligt is niet bekend, maar de voormalig hoofdredacteur van Opzij heeft haar roots in Aldeboarn. Cisca Dresselhuis woonde als jong meisje in het dorp, en haar opa en oma liggen op het plaatselijke kerkhof begraven.
Op de andere begraafplaats liggen de eerste eigenaren van het café Moeke de bruin. Een opvallende naam, die zijn oorsprong heeft in het koosnaampje van de eigenaar van het café voor zijn vrouw.
© Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Wie ligt daar?

Gondelvaart zit in DNA Aldeboarn

De gondelvaart is ieder jaar weer een hoogtepunt in het dorp. Meer dan tienduizend mensen komen op het augustus-evenement af. Het is een heel circus voor de dorpsbewoners, want de prachtige gondels zijn niet zomaar in elkaar gezet. Sommige straten werken meer dan een half jaar aan hun gondel. Dat begint dan met een brainstormsessie om te bepalen wat er op de gondel moet komen.
De dorpsbewoners hebben veel plezier in het maken van de gondels, en de activiteit zorgt ook nog eens voor een bindende factor. Mensen zijn gezamenlijk bezig, en werken toe naar een mooi resultaat. Opvallend is wel dat er veel grijze hoofden onder de bouwers zijn. Op dit moment is dat echter nog geen probleem, maar de jongeren moeten het wel oppakken, anders zou het volgens de dorpsbewoners in de toekomst nog wel eens moeilijk kunnen worden om een goede gondelvaart te organiseren.
De gondelbouwers van Taco's each