Ljouwerter StadsOase komt weer terug

Culturele broedplek StadsOase komt, na een succesvolle lancering vorig jaar, weer terug in Leeuwarden. StadsOase is een plek waar jonge creatievelingen de kans krijgen om zichzelf te presenteren en ook aan het werk kunnen.
© Marc Henri Quere
Koen Haringa aan het woord
Vanaf 16 augustus zal het café en terras van creatieve hotspot Neushoorn, aan het Ruiterskwartier, plek bieden aan de kunstenaars. Ook de 'loading dock' zal worden omgebouwd tot een plek waar jonge creatievelingen hun plannen kunnen uitwerken.
De StadsOase, ook wel bekend als 'pop-up biergarten', van 2018 vond plaats in de binnentuin van het eerdere Aegon-gebouw. Daar kwamen zo'n 3.000 bezoekers op af in vijf weekenden. De plek werd gebruikt door bijna honderd muzikanten, DJ's, kunstenaars, straatartiesten en andere creatievelingen.

Pop-up

De broedplek zal vier weekenden lang open zijn. "Het idee van de StadsOase is wel dat het een pop-up-concept is, waarbij we heel erg flexibel zijn. Nu is dat in Leeuwarden soms wel wat lastiger, omdat je zit met locaties en toestemming. Volgend jaar willen we wel langer actief zijn", vertelt projectleider Koen Haringa.
© Marc Henri Quere
Haringa is blij met het nieuws. "We dreigden in creatief opzicht terug te zakken naar een bedenkelijk niveau, waar er naast een aantal festival niks te doen is voor creatieven uit de stad, en datzelfde geldt voor uitgaand publiek. Nu de StadsOase mede dankzij LF2028 en Neushoorn toch door kan gaan, kunnen we toch werken aan een goede zomer."

Spoordok

Het is de bedoeling dat de StadsOase een nieuwe plek krijgt in het spoordok achter het Leeuwarder station. "Ik heb in opdracht van het LOF, het Leeuwarder Ondernemersfonds, een visie geschreven. Die gaat over de gebiedsontwikkeling van het spoordokgebied. Daar zit denk ik wel veel toekomstmuziek in."
Het programma van de StadsOase wordt de komende wekend bekendgemaakt. De StadsOase wordt georganiseerd door Podium Asteriks.