Aantal bezoekers Turfroute flink afgenomen door gebrek aan promotie

Het gaat niet goed met de Turfroute. Uit cijfers van de provincie Fryslân blijkt dat er zo'n 25 procent minder boten over de route in zuidoost-Fryslân varen dan vorig jaar. Oorzaak is dat de provincie Stichting De Nije Kompanjons, die de promotie verzorgde, verbood bruggeld te heffen.
Slûs yn de Opsterlânske Kompanjonsfeart yn Appelskea © Udo Ockema (Wikipedia, Creative Commons)
De veenvaarten door verschillende natuurgebieden in zuidoost-Fryslân worden niet veel gebruikt. De provincie stak eerder nog wel miljoenen in het verbeteren van de route, maar verbood de vrijwilligers van beherende Stichting De Nije Kompanjons bruggeld te heffen, dat nodig is voor promotie.
Albert Hendriks, van toerismebureau Friesland Holland in Wolvega, maakt zich zorgen. "Het viel mij op dat het rustig was op de Turfroute. De sluiswachter bevestigde mijn indruk dat het rustiger is dan vorig jaar."

Stichting De Nije Kompanjons

Maar hoe kan het dat het vaarverkeer op de route zo sterk is afgenomen? "Stichting De Nije Kompanjons was heel actief in de promotie van de Turfroute. Ze maakten ook een magazine, dat ze naar alle bootverhuurders in Noord-Nederland brachten. Het geld waar ze dat mee bekostigden, kwam uit de entreegelden", legt Hendriks uit.
De Kompanjons mochten van de provincie echter geen geld meer vragen van watertoeristen die de route wilden bevaren en liepen daardoor duizenden euro's mis. Ze hadden dat geld nodig om promotie te maken. Die promotie was nodig, omdat er te weinig bootjes gebruik maakten van de route.
© Omrop Fryslân
De provincie bood een tijdelijke compensatie aan, maar die was volgens de stichting niet genoeg om de promotie professioneel aan te pakken. "Ze baalden er zo zwaar van dat de provincie de gemeenschap liet stikken, dat ze zeiden: "We kappen ermee!"."
Daarom besloot de stichting, die in 1974 werd opgericht, er definitief mee te stoppen. Sinds het wegvallen van de vrijwilligers, is de toestroom van pleziervaarders van de Fryske Marren naar de Turfroute langzaam afgenomen.

Geen kaarten te vinden

Promotie van de groene route zou op dit moment dus cruciaal zijn om weer nieuwe bezoekers te trekken. "Van alle vaargebieden in Nederland kun je wel kaarten vinden, maar niet van de Turfroute. Zelfs in het toeristisch magazine van Appelscha, dat het hart is van de zuidoosthoek, komt die hele Turfroute niet voor. Dat is een drama."
Ook de subsidie voor de promotie van de route op buitenlandse boten- en vakantiebeurzen werd stopgezet. Daar viel echter veel te halen. "Buitenlanders vinden zo'n sluizenroute hartstikke mooi." Volgens Hendriks is de Turfroute zo bijzonder dat die wel eens UNESCO werelderfgoed zou kunnen worden.
Albert Hendriks van toerismebureau Friesland Holland