Stroomstoring treft groot deel van Súdwest-Fryslân

Een groot deel van het zuidwesten van Fryslân heeft vrijdagavond en -nacht zonder stroom gezeten door een grote storing. Volgens netbeheerder Liander ging het om meer dan 20.000 aansluitingen. Oorzaak was het uitvallen van een elektriciteitsverdeelstation in Sneek, tussen 22.45 en 2.45 uur.
Het was op sommige plekken volledig donker © Anton Kappers
Om 22.45 uur viel het verdeelstation uit. Daarom zaten 22.000 huizen en bedrijven in onder meer Sneek, Folsgare, Heeg, Hommerts, Jutrijp, Lippenhuizen, Oudega (SWF), IJsbrechtum, Makkinga, Hemrik en Offingawier zonder stroom. Om 2.45 uur 's nachts was de storing op de meeste plekken weer verholpen. Hoe het verdeelstation kon uitvallen, is niet bekend.

Storingen in geheel Fryslân

Ook andere delen van de provincie zaten in de nacht van vrijdag op zaterdag zonder elektriciteit. Op verschillende plekken in de gemeenten Waadhoeke, Tytsjerksteradiel, Noardeast-Fryslân, Smallingerland en De Fryske Marren was er sprake van storing.

Warmte

Netbeheerder Liander waarschuwde afgelopen maandag al dat er sprake kon zijn van meer stroomstoringen door de warmte. Of dat in deze gevallen ook de oorzaak was, is nog niet bekend.