Was er afgelopen nacht in Fryslân een bijzonder waarverschijnsel te zien?

Wat gebeurde er in de nacht van donderdag op vrijdag in de lucht toen de temperatuur ineens omhoog schoot en er een warme en harde wind kwam te staan? Op sociale media en door weerdeskundigen wordt er gesproken over een zogenoemde heatburst. Piet Paulusma denkt echter dat het nét niet zover is gekomen.
Hie Fryslân fannacht te krijen mei in bysûnder waarsferskynsel?
Waar de temperatuur normaal gesproken op warme zomerdagen 's nachts zakt, ging de temperatuur afgelopen nacht op sommige plaatsen omhoog. Zo was het in Leeuwarden rond 21.00 uur 27 graden, terwijl de temperatuur op 00.00 uur heen 30 graden was.

Heatburst?

Op sociale media wordt getwijfeld over de oorzaak. Door sommige deskundigen wordt het een heatburst genoemd. Dat is een erg zeldzaam weersverschijnsel dat bijna niet in West-Europa voorkomt.
Bij een heatburst zorgen onweersbuien die uitdoven en een mix van koudere lucht op de grond en een warmere bovenlucht ervoor dat de temperatuur zomaar hoog oploopt. In Zeeland was het daardoor rond 23.30 uur nog zo'n 35 graden. Ook de wind neemt ineens behoorlijk toe.
© Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Het was een bijzonder warme nacht, zegt weerman Piet Paulusma. Het koelde uiteindelijk pas aan het begin van de ochtend af naar 23 graden. Er is geen warmterecord neergezet met de minimumtemperatuur van de afgelopen nacht. Afgelopen jaar was het in de nacht van 27 juli namelijk 23,5 graden in Leeuwarden.
Op Terschelling was dat echter anders. Daar werd wel een record gehaald. Op het Waddeneiland werd het afgelopen jaar 22,6 graden, terwijl de thermometer vannacht 23,3 graden aangaf.

Zuid-Nederland

Volgens Piet Paulusma leken de verschijnselen inderdaad op een heatburst, met name in het zuiden van het land. Ook in Fryslân nam de wind ineens toe en waren er uitdovende onweersbuien. De temperatuur liep echter niet spectaculair op.