Van tuinbanaan tot palmboom: mediterrane tuin in opmars door warme zomers

Steeds meer Friezen experimenteren met druiven in eigen tuin, maar ook de olijfboom wordt populair. Door de slappe winters en warme zomers van de afgelopen jaren verkopen de tuincentra steeds meer 'mediterrane' bloemen en planten. Zo is bijvoorbeeld de 'tuinbanaan' in opkomst en de oleander doet mensen denken aan vakanties in Zuid-Europa.
© Omrop Fyslân, Onno Falkena
De opkomst van de mediterrane tuin is volgens Jan de Leeuw van tuincentrum Marsum een belangrijke trend dit jaar, maar je moet het verstand er wel bij gebruiken. "Een olijfboom valt niet om bij enkele graden vorst, maar kan niet over een lange winter. Dan moet de boom weer even in thuis." Ook de verkoop van palmbomen doet het goed. De meeste consumenten kiezen dan wel voor een kleinere boom, die je bij slecht weer in huis kunt halen.

Tuinen en huizen veranderen

In de toekomst zijn warme, zomerse dagen geen uitzondering meer. Naast dat tuinen een meer mediterraanse uitstraling krijgen, veranderen onze huizen ook.
Fan túnbanaan oant palmbeam: mediterrane tún yn opmars mei waarme simmers

Insectvriendelijke tuin

Het jaar 2019 lijkt voor tuincentra een goed jaar te worden. Naast de 'mediterrane tuin' is de 'insectvriendelijke tuin' de belangrijkste trend. Deze trend vraagt met name aandacht voor 'insectvriendelijke' bloemen en planten die hier vanouds thuishoren.
Met temperaturen ver boven de 30 graden is de toestroom naar het tuincentrum wat minder groot dan anders. De Leeuw vindt dat niet erg. Hij heeft een goed voorjaar gedraaid en geeft hem de gelegenheid om al zijn planten van voldoende water te voorzien.
"Met de harde wind en de felle zon gaat de verdamping heel snel. Dat moet je niet onderschatten," zegt De Leeuw. Hij kiest ervoor om de planten direct te bewateren, want nij het besproeien van het terrein gaat naar zijn idee teveel water verloren."
Jan de Leeuw van tuincentrum De Leeuw