Provincie lokt huisartsen met speciale bouwsubsidies

Huisartsen die naar Fryslân toe willen komen, of al in Fryslân wonen, kunnen een speciale subsidie aanvragen voor het bouwen of verbouwen van een praktijk. De provincie stelt hier 325.000 euro voor beschikbaar. De hoop is het nieuwe artsen naar Fryslân kan trekken. "Het probleem is dat er veel dokters aan hun pensioen toe zijn en er in het stedelijke gebied een tekort is. Maar wij willen met name de regionale spreiding van dokters in stand houden," zegt gedeputeerde Douwe Hoogland.
© ANP
De subsidie kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een externe adviseur in te huren om een plan voor huisvesting te maken. Mensen die de subsidie aan willen vragen, moeten huisarts zijn in Fryslân, of hier de komende twee jaar naartoe willen verhuizen.
De provincie is met de actie begonnen omdat de huisartsenzorg in Fryslân onder druk staat. Het is steeds moeilijker om nieuwe artsen naar de provincie te trekken. Onder andere in Leeuwarden zorgt dit al voor problemen.
De regeling wordt vanaf 30 september open gezet, en duurt tot 3 december. "Wij wilden het niet over het reces heen tillen. Wij maken er ook reclame voor en een onafhankelijke commissie zal de aanvragen beoordelen," geeft gedeputeerde Hoogland aan.
Gedeputeerde Douwe Hoogland over de subsidie voor huisartsen