Even bijpraten met: Douwe Visser van het Grouster Skûtsje

De zomervakantie is begonnen, maar het vakantiegevoel komt bij de meeste Friezen pas écht wanneer de skûtsjes aan de start liggen van het SKS skûtsjesilen. We zijn er klaar voor, maar hoe zit dat met de skûtsjeteams zelf? We leggen alle skûtsjeschippers een paar vragen voor. Vandaag de laatste, Douwe Visser van het Grouster Skûtsje.
Douwe Visser © Martin de Jong
Douwe Visser is sinds 2002 skûtsjeskipper. Eerst op het Drachtster skûtsje, later op het skûtsje van Grou. Met Grou werd hij vijf keer kampioen, zo ook in 2018.
Hoe staat het met de teamspirit?"
"De teamspirit is hartstikke goed. We hebben een stabiele ploeg met veel ervaring. Wij hebben er weer zin aan dit jaar."
Welke plaats is volgens jullie het mooiste om te zeilen?
"Ik denk het ruimere water, maar ook het smallere vaarwater heeft zo z'n charmes. Je moet overal graag willen zeilen."
Wat gaan jullie dit jaar anders doen?
"Van ons mag het resultaat wel hetzelfde zijn als afgelopen jaar! Maar als je naar de wedstrijden kijkt willen we wel wat stabieler voorin zeilen, met minder punten dan vorig jaar."
Hebben jullie nog zaken aan het schip veranderd?
"We hebben niets veranderd, we krijgen alleen een nieuwe fok die we bij harde wind gebruiken."
Wat mogen we niet van jullie weten?
"We hebben geen geheimen."
Wat is de beste maaltijd om op te zeilen?
"We krijgen al jaren prima eten. Dat komt allemaal bij It Haske uit Joure vandaan."
Welk schip zie jullie als de grootste concurrent?
"Ik zie meerdere concurrenten: Akkrum, Heerenveen, Earnewâld, maar uit Huizum, Leeuwarden en Lemmer zijn snel. Ik kan niet iemand in het bijzonder opnoemen. Het wordt weer heel spannend dit jaar."
Waarom gaan jullie dit jaar winnen?
"We zullen niet gaan zeggen dat wij winnen, maar het loopt allemaal goed bij ons. Dat de beste zeiler maar kampioen mag worden."
Het skûtsjesilen is vanaf zaterdag 27 juli elke dag live te volgen bij Omrop Fryslân. Op radio te beluisteren in de dagelijkse programma's via 92.2 FM. Op televisie is vanaf dit jaar een speciaal programma te zien met een volledig en live verslag van de wedstrijd. 's Avonds om 18.20 uur kijken we in Skûtsjesilen 2019 terug op de wedstrijd van de dag. Meer informatie is te vinden op Omropfryslan.nl/skutsjesilen.