Sjoerd Galema: "Ook Friese bedrijven zullen gevolgen Brexit merken"

Ook Friese bedrijven zullen de gevolgen merken van de Brexit. Dat is de overtuiging van de Friese werkgeversvoorzitter Sjoerd Galema op de dag nadat Boris Johnson de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk werd.
Sjoerd Galema © Omrop Fryslân
Johnson heeft verklaard dat hij de Brexit gaat doorzetten op 31 oktober, of er nu een deal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie ligt of niet. Omdat het over ruim drie maanden al zover is, is het zaak voor bedrijven die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk om zich goed voor te bereiden op de Brexit, zegt Galema. VNO/NCW hield eerder al een voorlichtingscampagne over de deal van Theresa May met Europa, maar gaat dat pas opnieuw doen als precies duidelijk is hoe de Brexit eruit gaat zien.
"Bij een no-deal Brexit vervallen alle afspraken. Je krijgt dan een harde grens met alle im- en exportheffingen, wachttijden aan de grens, extra papierwerk. In- en uitvoer wordt dan duurder en duurt langer. De Engelsen zullen er zelf het meest last van hebben, maar bedrijven die zaken doen met Engeland zullen het zeker ook merken." Voor het Friese bedrijfsleven is het Verenigd Koninkrijk nu nog het op vier na grootste exportmerk. In heel Nederland zijn dat maar liefst 200.000 banen, afhankelijk van de handel met het Verenigd Koninkrijk. "
Sjoerd Galema oer Boris Johnson: "Ek Fryske bedriuwen sille gefolgen Brexit fernimme"

Stertil uit Kootstertille

Bedrijven met een vestiging in Engeland gaan direct de gevolgen merken van Brexit. Dat geldt bijvoorbeeld voor Stertil in Kootstertille. De vestiging in Engeland wordt bevoorraad vanuit Fryslân. Het ligt voor de hand om deze vestiging nog voor de Brexitdatum van 31 oktober van een buffer aan extra spullen te voorzien, om aansluitend te bekijken hoe je het beste verder zaken kunt doen. Er wordt rekening gehouden met een economische dip in Engeland als gevolg van Brexit en alle bijbehorende gevolgen. Een ander Fries bedrijf met een vestiging in Engeland is de HZPC. Ook dit bedrijf worstelt met de Brexit. In het Verenigd Koninkrijk gelden als het gaat om patentbescherming van aardappelrassen nu nog dezelfde regels als voor de hele Europese Unie. Als dat niet meer het geval is, moet het bedrijf mogelijk de strategie aanpassen.

Nederlandse zuivel

Er ligt ook behoorlijk wat Nederlandse zuivel in de Engelse supermarkten in de vorm van kaas. Im-en exportheffingen in combinatie met de mogelijke devaluatie van de Engelse pond kan die kaas wel eens te duur maken voor de Engelse consument. Volgens Sjoerd Galema hoeft dat niet het grootste probleem te zijn. "Iedere container die niet meer naar Engeland kan, wordt in Azië met open armen ontvangen, zo groot is de vraag daar."

Kennis exporteren

Als boer is Galema van mening dat de landbouwsector in het Verenigd Koninkrijk het beste de eigen productie kan vergroten, zodat er minder import nodig is. "Het is natuurlijk vreemd dat zo'n groot en vruchtbaar land niet genoeg eten produceert voor de eigen bevolking. Vaak kunnen we hen daarbij helpen. Dan exporteer je geen eten, maar kennis." Galema ziet dat in de zuivel, maar ook in andere sectoren, bedrijven die al zoeken naar andere merken, die het mogelijk inzakken van de export naar Engeland kunnen opvangen."
Ynformateur Sjoerd Galema (CDA) © Omrop Fryslân
Als oud-politicus kijkt Galema met verbazing naar het optreden van Boris Johnson, die niet van plan lijkt te zijn om een compromis te sluiten met alle politici en inwoners die tegen de Brexit zijn. "Er zijn in het Verenigd Koninkrijk ook veel mensen die grote moeite hebben met Brexit. Ik moet nog zien hoe Johnson een meerderheid krijgt in het parlement voor zijn extreme opstelling. Als hij die niet krijgt, gaat de hele Brexit mogelijk niet eens door." Als voorzitter van de Friese werkgevers zou Galema dat helemaal niet erg vinden. "Het enige dat Brexit tot nu toe heeft opgeleverd is chaos en onzekerheid en dat is nooit goed voor economische ontwikkeling." Maar de weerstand tegen Brexit zit dieper bij de Hartwerter. "De Europese Unie heeft wel 70 jaar lang voor vrede en stabiliteit gezorgd. Nederland heeft er veel aan gehad, Engeland ook. Dan kun je daar toch niet zomaar uitstappen? Neem van mij maar aan: als ze er toch uitstappen, dan komen ze daar binnen vijftig jaar weer op terug."
Sjoerd Galema (VNO/NCW) oer de polityk fan Boris Johnson