Nieuwe Friese warmterecords, op KNMI-station Stavoren: 36 graden

Fryslân heeft een nieuw officieel hitterecord: donderdag is een temperatuur van 36 graden gemeten in Stavoren. Het officiële KNMI-meetstation noteerde die temperatuur om 17.50 uur. Het oude record was 34,8 graden, vorig jaar juli gemeten in Leeuwarden en Stavoren. Op het officieuze weerstation in Bakkeveen werd echter een nog hogere temperatuur gemeten van 37,4.
FIDEO: ekstreme waarmte yn Fryslân
De Friese recordhitte komt nog niet in de buurt van het landelijke record: donderdag werd in Gilze-Rijen 40,7 graden gemeten.

Officiële en officieuze meetstations

Op verschillende plekken in Fryslân zijn ook al hogere temperaturen genoteerd dan het record van donderdag in Stavoren, maar dat gaat dan om niet-officiële meetstations. Zo stond het officieuze record op 36,5 graden, gemeten op 28 juli vorig jaar in Siegerswoude. Donderdag werd het daar 37,3 graden.
Officiële meetstations moeten aan verschillende richtlijnen voldoen: op 1,50 meter hoogte, in een open veld en in een 'weerhut': een bakje met witte lamellen, zodat de zon er niet direct op schijnt, maar de wind er nog wel door kan.
Het KNMI heeft vier officiële meetstations in Fryslân staan: in Leeuwarden en Stavoren en op Vlieland en Terschelling. De oude records van die vier stations dateren allemaal van 26 of 27 juli vorig jaar.

Oude weerrecords van de officiële KNMI-stations

Sinne © Shutterstock.com