In hoeverre leeft Domela, de apostel van de Friese arbeiders, nog?

Hoe leeft Domela Nieuwenhuis nog? Die vraag wil het Ferinand Domela Nieuwenhuis Museum beantwoorden met een expositie op zijn 100ste sterfdag. Domela Nieuwenhuis (1846-1919) was ooit een befaamde socialist die bij Friese arbeiders bekend stond als 'ús ferlosser.' In 2019 is er veel aandacht voor zijn leven in onze provincie.
Hoe libbet Domel Nieuwenhuis noch?
Wat is de invloed van de socialist op dit moment nog en reikt die invloed verder dan enkel de 'rode kringen'? In Museum Heerenveen wil voor de tentoonstelling in november 100 portretten van Ferdinand Domela Nieuwenhuis verzamelen van musea en particulieren met een speciaal verhaal erbij. Wie dus nog een afbeelding, beeld of bijvoorbeeld gedicht heeft met een verhaal over Domela kan dit aangeven bij het museum.
Portretten van Ferdinand Domela Nieuwenhuis © Ronnie Porte
Veel portretten die er al zijn lijken op elkaar. "Zijn uiterlijk vertoonde sterke overeenkomst met Jezus Christus: een rijzig gestalte met een lange baard, zo werd hij ook geportretteerd. Friese veenarbeiders zagen hem ook als hun verlosser", zegt museumdirecteur Linda Palil.
Sommige kunstenaars zullen moderne portretten maken van Domela en er komt verder nog een speciaal lied, gemaakt door Meindert Talma. Ook dichters zijn van harte welkom om een gedicht te maken. Op 17 november is de 100ste sterfdag van de apostel van de arbeiders.