Veel mensen zoeken woning, maar toch raken eigenaars huis niet altijd kwijt

Mensen die in het Noorden van Nederland een huis willen kopen, hebben steeds minder bedenktijd. Door de krapte op de woningmarkt neemt de concurrentie tussen mensen die een huis zoeken toe. Toch staat in Fryslân tien procent van de woningen langer dan drie jaar te koop. In Groningen is dat nog hoger. Daar raakt achttien procent van de woningen lastig verkocht. Dat blijkt uit onderzoek van Lamberink Makelaars.
© Omrop Fryslân
Dat sommige woningen zo lang te koop staan, is opvallend, want er zijn veel mensen op zoek naar een woning. Volgens de onderzoekers kan het gaan om grotere boerderijen of recreatiewoningen, maar er is geen duidelijke trend in het aanbod dat lang te koop staat.
De contrasten op de Noordelijke woningmarkt worden steeds groter. Op sommige plekken worden huizen erg snel verkocht, op andere raken woningeigenaren hun huis weer niet kwijt.

Aanbod in Leeuwarden

Het aantal woningen dat te koop staat in Leeuwarden is in het tweede kwartaal gestegen. In juli van dit jaar staan in de gemeente Leeuwarden 500 woningen te koop. Het aanbod neemt toe door verschillende nieuwbouwprojecten.
Het blijkt dat er veel behoefte is aan nieuwbouw, want nieuwbouwprojecten zijn snel uitverkocht. Er zijn in Leeuwarden bijna 9.500 mensen op zoek naar een woning.

Emmen goedkoopste gemeente

De woningprijzen zijn het laagst in Emmen. De prijzen zijn meteen ook het laagst van alle gemeenten in Nederland met meer dan 100.000 inwoners