liveblog | 25 juli 2019

LIVEBLOG: Tropische warmte; zal het Friese hitterecord worden verbroken?

Het KNMI heeft code oranje ingesteld, Liander verwacht meer stroomstoringen en verschillende evenementen worden aangepast of afgelast.
Laatst bijgewerkt: 25 juli 2019, 19:00 uur
15:01

Gratis 'gemeentepils' in Joure

'Gemeentepils' (kraanwetter) yn de Midstrjitte © Omrop Fryslân, Sian Wierda
In de Midstraat te Joure is gratis 'gemeentepils' te verkrijgen, oftewel: lekker koud kraanwater. Op deze manier proberen lokale ondernemers hun klanten tegemoet te komen.
14:57

Fryske sjoernalist op Curaçao fynt it te kâld

Journalist Dick Drayer, geboren in Fryslân, woont en werkt al jaren op Curaçao. Hij wi graag naar Nederland voor wat warmte ;)
14:34

Goed drinke, minsken!

Met dit hete weer moet je niet vergeten om goed te drinken. Op het strand voelt het misschien lekker fris met de wind, maar ook daar geldt: vergeet niet te drinken.
En een biertje is dan lekker natuurlijk met deze temperaturen. Maar blijf wel verstandig met drank, ook op het water.
15:08

Video: weerhistoricus maakt zich zorgen

Weerhistoricus Klaas Ybema maakt zich zorgen over het non-stop sneuvelen van warmterecords. Koelere weertypes worden volgens hem steeds zeldzamer. Bij zijn weerstation in Schettens was het donderdagochtend al 28 graden. Verslaggever Ronnie Porte bracht hem vanochtend een bezoekje.
Klaas Ybema © Omrop Fryslân
13:22

Wees zuinig met water!

Waterbedrijven in Nederland roepen afnemers op om zuinig om te gaan met kraanwater. Er is volgens hen in Nederland voldoende drinkwater, maar tijdens piekuren 's morgens en 's avonds kan de vraag zo groot zijn dat de waterdruk wegvalt, zodat er bruin of minder water uit de kraan komt.
Volgens Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland met 5,6 miljoen klanten in zeven provincies, is gemiddeld 30 miljoen liter water per dag extra gebruikt. De watervraag neemt op hete dagen met 40 procent toe. Vitens wijst erop dat een minuut korter douchen per dag bijna 2.200 liter water per persoon per jaar bespaart.
13:11

RIVM kondigt smogalarm af