Veenhoop Festival bereidt zich voor op extreme weersomstandigheden

Hittegolf of onweer, het Veenhoop Festival is er in beide gevallen klaar voor. Vrijdagavond gaat het oudste festival van Nederland voor de 68ste keer van start. Bekende artiesten als Bökkers, Scrum, Jack Bottleneck, The Kilkennys en Europe zullen er onder anderen optreden. De kaartverkoop gaat razendsnel.
© Veenhoop Festival
Het festival vindt plaats van vrijdag tot en met maandag, en voor alle dagen wordt er extreem weer voorspeld. Voorzitter Jan Feikema zegt er klaar voor te zijn. "Er is genoeg water ingekocht, dus dat moet wel goed komen. In de tent komen grote ventilatoren te hangen."
Er is ook extra toezicht dat mensen niet flauwvallen. "Als het te warm wordt, moeten we ingrijpen. Daar hebben we een draaiboekje voor klaar liggen. Een aantal jaar geleden hadden we dat draaiboek ook al klaar liggen en dat hebben we nu weer boven tafel gehaald." Voor extremen de andere kant op, zoals onweer, ligt er ook een plan klaar.

Rookverbod

Dit jaar wordt er weer streng gehandhaafd op het rookverbod. Er mag namelijk niet worden gerookt in de tenten. "Eén individu in een tent kan voor de hele feestcommissie een boete opleveren. Twee jaar geleden hebben we al eens een proef gedaan met vrouwen die mensen in de tent vroegen buiten te roken. Dat ging heel goed." Daarnaast zal er geen alcohol worden verkocht aan mensen onder de 18.
Voorzitter Jan Feikema over de voorbereidingen op het Veenhoop Festival
Nieuw is de extra grote tent van 55 meter lang en 10,5 meter hoog. "Het geeft het effect van een grote hal. Het is ruimer en het geluid komt beter in de tent. Het oogt ook veel mooier."
Het pontje zal alle vier dagen ook na 20.00 uur varen, de overtocht is dan gratis. "De beveiliging gaat mee, die houdt toezicht. Ik denk dat de pont veiliger is dan die bootjes. Als ik de verhalen hoor hoe die overtochten gingen, is het een wonder dat er nooit iemand is vedronken", zegt Feikema lachend.

Feestboten niet welkom

Groot verschil met voorgaande edities van het festival is dat de grote feestboten en pontons dit jaar niet welkom zijn. Dat heeft de gemeente besloten. Het verbod geldt ook voor bouwwerken op de camping en voor open vuur en het afsteken van vuurwerk. Reden is dat het bestuur overlast wil voorkomen.
"We hebben veel reacties gehad van de jongens die op de boten zaten. Maar die schepen gaven zo veel overlast, dus we zeiden: dat doen we niet." Er kamen veel klachten binnen. "Dan moet je ingrijpen. Anders was het ooit misgegaan."