Geen open zwemlocatie in Harlingen: "Dus dan maar illegaal zwemmen"

Lekker zwemmen met het mooie weer: op vele plaatsen kan het deze dagen. Maar in Harlingen is het niet toegestaan om in het open water te zwemmen. De gemeente gaf woensdag nog een waarschuwing, maar veel mensen trekken zich daar niets van aan: "Dan maar illegaal zwemmen."
Gjin iepen swimplak yn Harns
"Voor mijn gevoel worden we genegeerd door de gemeente", zegt Adraste Sijbesma. Zij baalt ervan dat Harlingen een locatie om te zwemmen ontbeert. De stad heeft al jarenlang geen openluchtzwembad meer. "Ik weet zeker dat het bij de bevolking wel leeft. Iedere week is er een interview in de Harlinger Courant en wordt er gevraagd: wat mis je in Harlingen? Negen van de tien keer zeggen mensen 'een openluchtzwembad'."
Dat is er echter nog niet en Sijbesma vindt het niet goed dat ze niet hoort van de gemeente. "Als het niet gerealiseerd kan worden, is dat ook een antwoord. Maar ik heb er moeite mee dat het genegeerd wordt. Ik denk dat ze de mogelijkheden moeten onderzoeken naar een zwembad of een zwemvijver. Niet nu het vingertje omhoog doen dat je niet buiten mag zwemmen."
Ik snap deze kinderen wel. Waar moeten ze anders naartoe?
Adraste Sijbesma
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
En dus zwemmen de kinderen van Sijbesma in het buitenwater. Illegaal. "Ik heb gezegd: ik betaal de bekeuring wel." Zover is het echter nog niet gekomen. "Ik weet ook niet hoe hoog de bekeuring is, maar ik neem het risico." Een erger risico vindt ze de veiligheid: "Ze zwemmen in het kanaal vlak voor de Tjerk Hiddessluis, waar allerlei grote vrachtschepen langskomen. Hier in de Singel heb je allemaal kleine motorbootjes. Maar ik snap deze kinderen wel. Waar moeten ze anders naartoe?"
Het strand? Dat is geen optie volgen Sijbesma. "Het zit vol slib."
Verslaggever Willem de Vries spreekt in Harlingen met Adraste Sijbesma
Vlakbij de Tjerk Hiddessluizen is het druk deze woensdag. Een groepje van zes geniet van het mooie weer. "In de zomer komen we hier bijna iedere dag. We wonen hier dicht bij en het is ook nog gezellig." Met het gevaar van de schepen valt het wel mee, denken ze. "Je moet een beetje uit de buurt blijven, dan komt het wel goed. Met de sluizen is er wel wat stroming, dus je moet een beetje oppassen. Maar een beetje spanning is ook leuk."

Nog nooit gewaarschuwd

Een ander vertelt dat ze nog geen bekeuring hebben gehad. "We letten er wel op, maar we zijn nog nooit gewaarschuwd," zegt ze. In Harlingen mag je eigenlijk nergens zwemmen, maar dit is wel een goede locatie. Het strand is niet leuk en erg klein."
Ze weten ook niet wat de bekeuring is. "Geen idee. Hopelijk kom er ook niet achter. Ik snap wel dat de gemeente het zegt, maar waarom zou je niet mogen zwemmen? Gewoon een beetje opletten. Het is hartstikke lekker met dit weer. In de grachten zwemmen ze overal, ook de toeristen. We hebben geen goed alternatief om te zwemmen."
Verslaggever Willem de Vries spreekt een groepje jongeren