Acteur Rutger Hauer (75) overleden

Internationaal vermaard acteur Rutger Oelsen Hauer is na een kort ziekbed overleden in zijn woonplaats Beetsterzwaag. Hij is 75 jaar oud geworden. Hauer overleed afgelopen vrijdag al. De uitvaart vond woensdag in besloten kring plaats, laat zijn familie weten.
Hauer yn 2018 © wikipedia
Lang, blond en blauwe ogen, de handelskenmerken van Rutger Hauer. Hij was een internationaal erkende acteur die op basis van zijn uiterlijk in Amerikaanse films vaak rollen kreeg als terrorist, psychopaat of Duitser. Tot zijn doorbraak in de film speelde hij bij toneelgroep Noorder Compagnie in Drachten.
In 1969 werd Hauer landelijk bekend door zijn hoofdrol in Floris, een tv-serie over een ridder van regisseur Paul Verhoeven. De regisseur vroeg hem in 1973 voor de hoofdrol in Turks Fruit. De film werd een groot succes en betekende internationale bekendheid voor Hauer.
In 1981 maakte hij zijn Amerikaanse filmdebuut in de actiefilm Nightshawks. Sinds de jaren '80 woonde en werkte hij met name in de Verenigde Staten, waar hij veel verschillende rollen speelde in bekende en onbekende filmprojecten. Zo heeft Hauer onder andere ook gespeeld in kaskrakers zoals Blade Runner ('82), Batman Begins ('05) en True Blood ('13).
© ANP

Prijzen

Rutger Hauer won vele prijzen voor zijn acteerprestaties. Twee Gouden Kalveren, een Rembrandt Award en voor zijn rol in de televisiefilm Escape from Sobibor kreeg hij in 1988 een Golden Globe. In 2013 werd hij geridderd in de 'orde van de Nederlandse Leeuw'.
In 2009 kreeg Rutger Hauer de Gratama Prijs uitgereikt, zie hieronder de video:
Rutger Hauer
Rutger Hauer was gehuwd met Ineke ten Cate, dochter van de Friese journalist Laurens ten Cate. Sinds 1969 hadden zij een boerderijtje bij Rottevalle. Op 22 november 1985 trouwden Hauer en Ten Cate in het diepste geheim in Beetsterzwaag, door de burgemeester van Opsterland. Het jaar erop is het stel naar een boerderij in Beetsterzwaag verhuisd. Hauer woonde later het meest in zijn huis in Hollywood, maar toch heeft hij wel aangegeven zich het meest thuis te voelen in Fryslân. Uit een eerder huwelijk, dat maar kort duurde, had hij een dochter.