Proef in Langweer: vier zomerweken geen auto's door het centrum

Het centrum van Langweer is van 26 juli tot 23 augustus vier weken lang'autoluw.' Dat was al langer een wens van Plaatselijk Belang Langweer, de ondernemersvereniging en Vereniging Promotie Langweer. Volgens de organisaties is het autoverkeer niet enkel hinderlijk voor bewoners en toeristen, maar het kan ook tot gevaarlijke situaties leiden. Na de zomer wordt de proef geëvalueerd. "Dan kan iedereen zijn zegje er nog over doen," geeft Pytsje Boersma aan, voorzitter van Plaatselijk Belang Langweer.
De Buorren in Langweer © Wikimedia Commons
Het gaat om vier straten: de Buorren, Efterom, Auke Piersstraat en Stevenshoek. Daar mag enkel nog bestemmingsverkeer rijden. "De vraag was al enkele jaren geleden gesteld, toen hebben we contact gehad met de gemeente. Maar die zei: het moet bij jullie zelf vandaan komen, iedereen moet er wel vóór zijn," zegt Boersma.

Omwonenden

Het gaat daarbij met name om de omwonenden. "Wij zijn bij de omwonenden langs geweest," zegt Boersma. "Maar wij hebben heel duidelijk gezegd, dit is een pilot van vier weken. En na die periode gaan we evalueren." Dat zal onder meer gebeuren met omwonenden en mensen van het plaatselijk belang.

Zomerdrukte

's Zomers is het erg druk in het centrum van watersportdorp Langweer. "Daar ontstaan onveilige situaties door, bijvoorbeeld omdat toeristen niet weten dat ze niet midden op straat mogen lopen. En omwonenden zouden ook wel achter de hoofdstraat kunnen parkeren, als ze er niets te zoeken hebben. En er wordt nog wel eens te hard gereden."

Nooit volledig afgesloten

Er is expres gekozen voor de zomer. "De komende vier weken zijn de drukte periode in Langweer, en dus de beste periode om te testen. Als de proef goed gaat, zou het wellicht kunnen dat het centrum volgend jaar ook kan worden afgesloten."
Een volledige en definitieve afsluiting zal het nooit worden: "Aanwonenden moeten er uiteindelijk wel bij kunnen en de horeca heeft ook bevoorrading nodig."
Pytsje Boersma, voorzitter van Plaatselijk Belang Langweer