Nederlands hitterecord is gesneuveld, ook in Fryslân staan records op omvallen

Door het warme weer sneuvelen waarschijnlijk deze week Friese hitterecords. Dat zegt weerhistoricus Klaas Ybema. De hoogste maximumtemperatuur ooit gemeten in Fryslân staat op 36,5 graden. Dat was op 26 juli 2018. Het is wel altijd iets 'koeler' dan het Nederlandse record: 39,1 graden, vandaag gemeten in Gilze-Rijen.
Sinne © Shutterstock.com
Net Nederlandse hitterecord is woensdag gesneuveld: 39,3 graden in Eindhoven, Noord-Brabant. Het oude record was 38,6 graden, op 23 augustus 1944 gemeten in Warnsveld.
Voor het meten van de hoogste maximumtemperatuur wordt onderscheid gemaakt tussen officiële KNMI-stations en 'gewone' meetstations. De metingen van die gewone stations gaan veel verder terug dan de officiële stations. Het station in Leeuwarden op de vliegbasis is bijvoorbeeld pas actief sinds 1951.
De locatie van de metingen is ook van belang. Zo is een station dat tussen de bebouwing staat niet betrouwbaar, doordat huizen en gebouwen de temperatuur kunnen beïnvloeden. Daarom zijn de metingen van de temperatuur altijd in een 'open veld', zonder gebouwen eromheen.

Ook 's nachts weerrecords

Volgens weerhistoricus Ybema is de kans groot dat de hitterecords sneuvelen. "Niet alleen overdag, maar ook 's nachts hebben we kans dat weerrecords worden gehaald", zegt Ybema.
De hoogste temperatuur ooit gemeten op een gewoon station in open veld was in Siegerswoude vorig jaar. Daar liep de temperatuur toen op naar 36,5 graden. Op dezelfde dag bereikte het KNMI-station in Leeuwarden 34,8 graden. Ook voor de Waddeneilanden was het toen erg warm: Terschelling noteerde op dezelfde dag 33,0 °C en Vlieland 33,3 °C.

Hoogste maximumtemperaturen ooit gemeten op 'gewoon station'

Hoogste maximumtemperaturen officiële KNMI-stations

Waddeneilanden
's Nachts lijkt de temperatuur bijna geen verkoeling te brengen. Als de temperatuur niet onder de 20 graden komt 's nachts, wordt dat een 'tropennacht' genoemd. De hoogste minimumtemperaturen zijn allemaal vorig jaar gemeten.

Hoogste minimumtemperaturen KNMI-stations

Leeuwarden: 23,5 °C 27 juli 2018
Terschelling 22,6 °C 27 juli 2018