Operatie-instrumenten van het MCL krijgen een tweede leven

De afgekeurde operatie-instrumenten van het Medisch Centrum Leeuwarden worden binnenkort gerecycled. Het bedrijf Van Straten Medial repareert afgekeurde instrumenten met een zogenoemd circulair instrumentenbeheer. Daarbij worden instrumenten die niet meer aan de normen voldoen omgesmolten en ze krijgen een tweede leven als nieuw medisch instrument, als spoelsysteem of als ander onderdeel. Het MCL is het eerste ziekenhuis in Noord-Nederland dat met dit systeem gaat werken.
© Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek
Operaasjeynstruminten fan it MCL krije in twadde libben
De meeste operatie-instrumenten gaan zo'n tien jaar mee. Tanken en scharen worden bijvoorbeeld gemaakt van zeer hoogwaardige metalen. In samenwerking met het operatiecentrum en de Medisch Instrumentale Dienst (MID) worden de afgekeurde instrumenten van het MCL opgenomen in het circulaire programma van Van Straten Medical.
Het grootste deel van de instrumenten wordt opnieuw gebruikt. "Zo'n 85 procent van de afgekeurde instrumenten is na revisie en reparatie gewoon weer als nieuw en voldoet aan alle veiligheidseisen", vertelt Bart van Straten, van Van Straten Medical. "Het deel dat echt niet meer voldoet, wordt omgesmolten. Van deze grondstof maken we weer nieuwe medische producten".